Decontarea vaccinurilor. Care se vor compensa cu 50% și care 100%

Decontarea vaccinurilor. Care se vor compensa cu 50% și care 100%

Guvernul a aprobat la finalul lunii august lista vaccinurilor care vor fi compensate pentru adulți în România.

Actul normativ a fost elaborat după ce Comitetul Național de Vaccinologie a propus introducerea în România a vaccinării grupelor la risc, cu compensarea a opt vaccinuri: vaccinul gripal, vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul Human Papilloma Virus (HPV), vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular de tip adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă –oreion-rubeolă (ROR) și vacinul varicelic.

Aceste tipuri de vaccinuri urmează să fie administrate diferențiat în funcție de grupa de vârstă. Comitetul a stabilit și grupele la risc crescut de boală infecțioasă, care includ gravidele, persoanele cu boli cronice din grupa de vârstă 5 -64 de ani, personalul medical și persoanele cu patologie cronică variată: imonosupresie congenitală și dobândită (boli autoimune, infecție HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienți cu boli cardiovasculare , boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializați), obezitate, boli metabolice cronice, patologie neurologică cronică, neoplazii, scrie 360medical.ro.

Noul act normativ creează o nouă categorie de medicamente compensate – sublista E “DCI-uri corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active (sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile), de care beneficiază unele segmente populaționale în tratamentul ambulatoriu”.

Sublista E are două secțiuni: E1, cu vaccinurile compensate în proporție de 50% din prețul de referință, și E2, cu compensare 100%.

În secțiunea E1 sunt 3 poziții – vaccin gripal inactivat și 2 tipuri de vaccin anti-HPV. În secțiunea E2, cu compensare 100%, sunt 13 poziții: 2 tipuri de vaccin gripal, 2 vaccinuri anti-HPV, 3 tipuri de vaccin pneumococic, 2 tipuri de vaccin meningococic, vaccin diftero-tetano-pertussis acelular de tip adult (dTPa), vaccin hepatitic B (VHB), vaccin rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) și vacin varicelic.

Actul normativ prevede că data de intrare în vigoare este 1 septembrie 2023, pentru vaccinul gripal, și de 1 decembrie 2023, pentru celelalte 7 vaccinuri. Decalarea termenului de compensare pentru majoritatea vaccinurilor a fost decisă din motive bugetare.

COMPENSAREA VACCINURILOR

După aprobarea HG este nevoie de un ordin al ministrului Sănătății care să stabilească segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare din prețul de referință a acestor vaccinuri cu 100%, respectiv 50% din prețul de referință.

Potrivit proiectului, segmentele populaționale care beneficiază de decontarea cu 50% a prețului vaccinurilor sunt următoarele:

  • vaccinarea împotriva gripei: persoane cu vârsta cuprinsă între 45 de ani și 64 de ani (inclusiv), fără boli cronice.
  • vaccinarea împotriva infecției cu HPV: femei cu vârsta cuprinsă între 19 ani și 45 de ani (inclusiv).

Pentru compensare 100% sunt incluse următoarele categorii:

  • vaccinarea împotriva gripei: copii cu vârsta între 6 luni și 18 ani (inclusiv); gravide; persoane cu vârsta cuprinsă între 19 ani și 64 de ani (inclusiv) aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/SIDA, terapie imunosupresoare,  transplant imunosupresia congenitală, persoane cu vârsta peste 65 de ani și personal medico – sanitar și auxiliar.
  • vaccinarea împotriva infecției pneumococice: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 ani și 64 de ani, aflate într-una dintre următoarele situații: infecţie HIV/SIDA, asplenie, siclemie, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, implant cohlear, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresia congenitală, drenaj ventricular extern, diabet zaharat, boli cardiovasculare, hepatopatii cronice, leucemii, limfoame, mielom multiplu, persoane cu vârsta peste 65 de ani și personal medico – sanitar și auxiliar.
  • vaccinarea împotriva infecției meningococice: persoane cu vârsta între 6 luni și 64 ani aflate într-una dintre următoarele situații: infecţie HIV/SIDA, asplenie, siclemie, boli oncologice, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie, deficiente persistente de componente ale complementului,  persoane cu vârsta peste 65 de ani și personal medico – sanitar.
  • vaccinarea împotriva HPV: persoane cu vârsta cuprinsă între 11 ani și 18 ani (inclusiv).
  • vaccinarea împotriva infecției cu Bordetella pertussis: gravide, persoane cu vârsta peste 24 de ani, o dată la 10 ani, persoane cu transplant medular și contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.
  • vaccinarea împotriva hepatitei B: persoane dializate nevaccinate înainte de 1995 sau pacienți dializați cronic care necesită doze booster documentate serologic, persoane cu infecţie HIV/SIDA, persoane cu transplant de organe, ţesuturi sau celule, persoane care beneficiază de terapie imunosupresoare, contacții direcți ai cazurilor confirmate cu hepatita B, persoane cu hepatopatii cronice, personal medical nevaccinat sau cu nivel al Ac antiHBs mai mic de 10 UI, după 3 doze de vaccin hepatititc B, personal de asistență socială în centre de asistență socială cu risc percutanat sau de mucoasă prin expunere la fluide sanguine, persoane cu asplenie, persoane din grupa de vârstă 19-59 de ani cu diabet zaharat (pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani recomandarea rămâne la latitudinea medicului curant), persoane cu boli ereditare predispozante pentru ciroza hepatică: boala Wilson, deficit de alpha-1 antitripsină, hemocromatoza.
  • vaccinarea împotriva varicelei: contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.
  • vaccinarea împotriva rujeola-oreion-rubeola: persoane cu transplant medularși contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, ţesuturi sau celule.
Comenteaza