De azi se schimbă modul de calcul al incidenței COVID-19

De azi se schimbă modul de calcul al incidenței COVID-19
| Foto: Medlife

Începând de astăzi, se va schimba modul de calcul al incidenței infectărilor cu SARS-CoV-2, la 14 zile. Clujul este aproape de pragul de risc epidemiologic crescut.

Decizia a fost luată în cadrul HG nr. 35/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, apărută în Monitorul Oficial. Ea fusese anunţată încă de la finalul lunii trecute de către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan, scrie bursa.ro.

Mai precis, în stabilirea ratei îmbolnăvirilor se va ține cont și de numărul infectărilor din spitale, azile sau centre rezidențiale. Din toamna anului trecut, acestea au fost scoase din acest calcul. Drept rezultat, vor apărea localități unde va crește incidența. Iar acolo unde va fi depășit pragul de risc vor fi impuse din nou restricții.

Totuşi, rezidenții și angajații din aceste centre rezidențiale sau cămine de bătrâni au fost primii vaccinați. E posibil ca creșterile să nu fie semnificative, așa cum se întâmpla în vară, de exemplu, când erau sute de bătrâni și angajați infectați cu SARS-CoV-2 în azile.

"Am avut o discuţie în Ministerul Sănătăţii (...). Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare la populaţie şi nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunităţi închise de la raportare, ceea ce nu se practică şi acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenţei", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan. Ea a subliniat că ascunderea realităţii nu ne aduce niciun serviciu.

Mai multe judeţe din ţară sunt în scenariul galben, iar unele dintre ele, cum ar fi Brașov sau Cluj, sunt destul de aproape de pragul de risc epidemiologic crescut.

Comenteaza