Dacian Cioloş a anunţat continuarea proiectului Spitalului Regional la Cluj. Cum vrea premierul să construiască spitale noi

Dacian Cioloş a anunţat continuarea proiectului Spitalului Regional la Cluj. Cum vrea premierul să construiască spitale noi
Premierul Dacian Cioloş a vorbit luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj, unde a participat la deschiderea anului universitar, despre problemele de infrastructură din sistemul sanitar românesc. Şeful Guvernului a anunţat şi continuarea proiectului pentru construirea unui Spital Regional de Urgenţă la Cluj, cu fonduri europene.

Este probabil un paradox, căruia va trebui să-i găsim rezolvare în anii care vin, faptul că în domeniul sănătăţii, în medicină, avem şcoli universitare de elită, recunoscute în Europa şi în lume însă în sistemul de sănătate publică avem încă multe nemulţumiri şi multe lucruri care trebuie să le corectăm", astfel şi-a început premierul discursul din Aula UMF Cluj.

Cioloş a spus că domeniul medical se confruntă cu probleme care trenează de mai mulţi ani, unele de zeci de ani şi că Guvernul pe care îl conduce şi-a propus să le identifice şi să le pună pe masa celor care iau decizii, fiind conştient că acestea nu pot fi rezolvate într-un an de zile.

„Avem nevoie de modernizarea unor spitale dar chiar şi de construirea unor spitale noi, ceea ce nu s-a mai întâmplat de decenii în România", a precizat Cioloş. El a afirmat că foarte multă vreme investiţiile care se făceau în infrastructura medicală stăteau în stiloul ministrului, care semna mai mult sau mai puţin subiectiv priorităţi de investiţii în fiecare an şi că s-a încercat o „peticire" cu resurse financiare limitate fără o abordare strategică pe termen mediu şi lung.

„Şi aici ne propunem să venim cu o abordare strategică şi cu criterii de alocare a investiţiilor şi o abordare multianuală a acestora. Avem în derulare în momentul de faţă pregătirea unor investiţii pentru trei spitale regionale, finanţate din fonduri europene, care unul va fi la Cluj, celelalte două la Iaşi şi la Craiova.

Pregătim, dincolo de ce era pe fonduri europene, o investiţii pentru un prim Spital Regional de Copii în Bucureşti, prin extinderea Spitalului Marie Curie, şi o relocare într-o clădire nouă, modernă, a Institutului C. C. Iliescu din Bucureşti. Dincolo de asta, intenţionăm să folosim, şi sperăm cu succes de data asta, sistemul de finanţare public-privat, pentru a veni cu investiţii noi în spitale.

Aici vreau să fiu foarte clar, nu e vorba de privatizarea sistemului de sănătate publică din România, ci de găsirea unui sistem de parteneriat public-privat pentru construcţia şi administrarea clădirilor în care se vor derula serviciile de sănătate publică, care vor rămâne strict publice atât din punct de vedere al dotărilor, cât şi din punct de vedere al personalului care îşi va exercita meseria acolo", a declarat premierul.

Şeful Guvernului a explicat că acest parteneriat public-privat este un sistem care funcţionează bine în multe ţări din Uniunea Europeană şi ar trebui să stimuleze cât mai multe construcţii noi de spitale, nu numai în oraşele mari dar şi în oraşele mai mici.

Cioloş a susţinut că şi problema infecţiilor nosocomiale, dincolo de probleme de regulamente şi practici în spitale şi în unităţile de sănătate publică, este o problemă sistemică, de infrastructură, care dacă nu este abordată frontal, nu va putea fi rezolvată.

Premierul a amintit şi câteva dintre măsurile pe care le-a luat executivul condus de el în domeniul medical în acest an, printre care reechilibrarea salariilor personalului din sănătate şi creşterea cuantumului plăţii gărzilor pentru medici, cu procente cuprinse între 62 şi 90%.

Comenteaza