Cum stă România cu imunitatea colectivă anti-COVID. La ce procent a ajuns Clujul

Cum stă România cu imunitatea colectivă anti-COVID. La ce procent a ajuns Clujul

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a oferit, marţi, noi date privind rata de imunitate de grup dobândită prin boală şi vaccinare la nivel naţional, dar și la nivel de județe.

"Am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. (...) Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%", a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Gheorghiță a subliniat că există diferenţe de la un judeţ la altul.

"Două judeţe şi municipiul Bucureşti au o rată de imunitate de grup de peste 60% - judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă. (...) La nivel naţional, repet, vorbim de o estimare de 44% rată de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare", a menţionat el. 

Comenteaza