Video Cum și de unde descarc certificatul digital COVID?

Cum și de unde descarc certificatul digital COVID?

Certificatul digital COVID, document necesar pentru călătoriile în UE, a devenit obligatoriu în România, în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori.

Certificatele COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul https://certificat-covid.gov.ro/

1. Certificatul este gratuit.

2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.

3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.

4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

5. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. 

Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. 

De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Persoanele care pot obține Certificatul Digital UE sunt: 

  • cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România;
  • cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă;
    cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora;
  • cele care au trecut prin boală (pe teritoriul României), dacă nu au trecut 180 de zile de la obținerea primului rezultat pozitiv la testare;
  • cele care au obținut rezultat negativ la testarea PCR în ultimele 72 de ore (pe teritoriul României);
  • cele care au obținut rezultat negativ la testul antigen rapid în ultimele 24 de ore (pe teritoriul României).

Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare. 

Dacă va regăsiți în una din situațiile de mai sus și nu reușiți să vă generați certificatul digital, vă rugam sa furnizați următoarele documente, după caz, la adresa de e-mail certificat-covid@ms.ro:

- Carte de identitate/pașaport/permis de ședere;
- Dovada vaccinării sau a testului pozitiv/negativ;
- Pentru minorii sub 14 ani - Certificatul de naștere sau documentul atesta calitatea de autoritate părintească;
- Certificatul de căsătorie - în cazul schimbării numelui între data vaccinării/testării și data solicitării certificatului.

Pentru nelămuriri, vă recomandăm să scrieți la adresa: certificat-covid@ms.ro sau apelați Call Center - 021 414 44 25 și apăsați tasta 2, pentru certificate.

 

Comenteaza