Cum să treci cu bine de sărbătorile de iarnă

Cum să treci cu bine de sărbătorile de iarnă
Sărbătorile de iarnă sunt atât un prilej de a petrece timp cu cei apropiaţi, cât şi un timp al abuzurilor culinare. Pentru a preveni îmbolnăvirile din această perioadă, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj a făcut o serie de atenţionări cu privire la riscurile asupra sănătăţii publice.

Produsele alimentare consumate cu preponderenţă în perioada sărbătorilor de iarnă, cum ar fi carnea de porc şi preparatele tradiţionale din carne de porc, produsele de patiserie şi cofetărie şi băuturile alcoolice, trebuie să fie achiziţionate numai din surse autorizate sanitare şi sanitar veterinar.

În momentul achiziţiei produselor alimentare este recomandat să se verifice aspectul organoleptic (mirosul, constistenţa lor etc.), iar în cazul celor ambalate prezenţa etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele şi termenul de valabilitate.

De asemenea preparatele bogate în grăsimi, sare sau zahăr şi băuturile alcoolice sunt recomandate să se consume cu moderaţie, mai ales de persoanele cu afecţiuni cronice, precum diabetul, gastritele, ulcerul sau hipertensiunea arterială.

Este indicat şi efectuarea unei activităţi fizice uşoare, pentru evitarea sedentarismului, şi hidratarea corespunzătoare, cu apă, ceai sau sucuri naturale.

Nu în ultimul rând, în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cauzate de parazitul Trichinella spiralis, cei care sacrifică porcine în gospodăria proprie sunt îndemnaţi să consume carnea de porc numai după examenul trichinoscopic efectuat de către medicul veterinar şi excluderea infestării cărnii cu parazitul respectiv.

Comenteaza