Cum să atingi echilibrul mental, fizic şi emoţional

Cum să atingi echilibrul mental, fizic şi emoţional
În cadrul Transylvania Zen Fest, clujenii au putut învăţa cum să atingă echilibrul mental, fizic şi emoţional de la numeroşi profesionişti din domenii cum sunt yoga, hipnoză sau Feng Shui. ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu o parte dintre ei şi vă prezintă câteva sfaturi pentru o viaţă echilibrată şi liniştită.

După două zile în care în jur de 100 de oameni au participat la cursurile şi conferinţele din cadrul Zen Fest, şi au învăţat cum să-şi folosească emoţiile, coprul şi sufletul într-un mod constructiv, se vede în ei o schimbare în bine, o atitudine relaxată şi fericită. Psihologi, instructori de yoga, anteprenori, speakeri motivaţionali, nutriţionişti şi doctori din Cluj şi din toată ţara le-au stat participanţilor la dispoziţie pentru ca fiecare să găseasca ramura care i se potriveşte cel mai bine în căutarea liniştii personale şi a echilibrului.

Informaţiile şi exerciţiile organizate pe durata festivalului au avut un impact mare asupra participanţilor, aceştia simţind efectele încă de la prima oră a dimineţii când au participat la un exerciţiu de yoga în Parcul Mare. Darius Moldovan, instructorul de yoga dezvăluie câteva dintre secretele acestei practici, şi câteva obiceiuri zilnice sănătoase pe care oricine le poate pune în aplicare.

„Yoga este o alegere personală. Pentru ca oamenii să găsească mai uşor echilibrul există, pe lângă exerciţii, nişte reguli de curăţenie, de la obiceiuri mici întâlnite zilnic, de exemplu nu las mâncarea stricată în frigider, reguli ecologice, şi vine partea de asanas, despre moderarea corpului, readucerea lui în forma sa de naştere. Noi nu încercăm să creăm ceva ce a fost iniţial, noi încercăm să aducem întreaga rază de mişcare pe care noi am avut-o la naştere. Asta se face prin exerciţii de yoga", spune Darius Moldovan.

Despre exerciţiile propriu zise spune că oricine poate să le execute şi că nu trebuie să ne temem şi să ne lăsăm influenţaţi de contorsioniştii pe care îi vedem la televizor.

„Yoga are la bază 60% din exerciţii doar pentru deschiderea bazinului şi pentru a oferi o facilitate în postura de meditaţie, respectiv o coloană dreaptă şi o bază solidă. Asana înseamnă postură confortabilă şi stabilă. Oricine poate să obţină posturile respective, nu e imposibil. În momentul în care oscilaţiile sunt reduse tu poţi să accesezi această stare de linişte, prin observaţie, prin recăpătarea controlului în a reacţiona sau nu la anumite evenimente, la anumite informaţii pe care le primeşti, la anumite emoţii, asta face yoga".

Relaţiile pe care le avem cu cei din jur au şi ele un rol important în găsirea propriului zen, este de părere instructorul.

"Noi oamenii suntem una şi prin faptul că ne atingem de cineva în mod negativ sau pozitiv, ne atingem de noi. Nu e necesar să rămânem supăraţi pe cineva petru că persoana respectivă probabil nici nu va simţi supărarea noastră, dar ne va distruge pe noi înşine. La fel orice formă de judecată, toate ideile astea negative pe care le strîngem sunt rele pentru noi, şi atunci este mai mult decât o ecologie. Dacă-mi pasă de celălalt, mă apăr pe mine şi apărându-mă pe mine eu pot să fiu mai bun faţă de ceilalţi", spune acesta.

Echilibrul şi liniştea sunt influenţate inclusiv de felul în care ne sunt amenajate apartamentele în care locuim, este de părere Dana Gogu, un alt speaker al evenimentului, deţinătoarea unui magazin de decoraţiuni interioare.

„Ideea fundamentală de la care am pornit este că la fel cum oamenii din jurul nostru ne influenţează, la fel şi obiectele care ne înconjoară ne ajută să întreţinem o anumită atmosferă. Nu mă refer la obiectele în valoare monetară, mă refer la imaginile care sunt în jurul nostru, la ce transmite un obiect, la ce amintiri poartă un obiect, modul în care tu percepi obiectul acela. Dacă îl percepi că îţi aduce bucurie, participă la atmosfera ta. Dacă decizi să păstrezi lucruri care nu-ţi sunt de folos, dacă te înconjori de lucruri opulente pe care nu le simţi, nu este în regulă. Trebuie să te înconjori de acele lucruri care-ţi produc bucurie, care au pentru tine mesaje, care au pentru tine energie şi care, de fapt, vorbesc despre tine. Oamenii, obiectele, muzica şi tot ce e în jurul nostru, transofrmă atmosfera, creează atmosfera", spune Dana Gogu.

Hipnoza este o altă cale la care mulţi apelează pentru a se trata de frici, blocaje emoţionale, boli fizice, pentru a vizualiza anumite aspecte ascunse ale vieţii lor şi pentru a se regăsi pe ei înşişi. Despre beneficiile hipnozei a vorbit Attila Ternei, care a demontat toate miturile şi ideile preconcepute despre această metodă. Cum reuşeşte el să vindece oamenii?

„Prin a schimba imaginile mentale sau sectoarele de gândire care declanşează anumite boli. Bineînţeles, contează colaborarea. Practic prin hipnoză este o colaboare 50-50 între mine şi persoana cu care lucrez. Dacă o persoană nu este de-acord să se lase hipnotizată, nu poţi face nimic, nu poţi lucra şi de obicei persoanele care nu pot urma nişte instrucţiuni simple pe care le dau, le trimit acasă. E nevoie de un IQ mediu cel puţin pentru a lucra cu cineva prin hipnoză, pentru că este vorba de focusarea minţii", spune acesta.

Prin şedinţele de hipnoză, Ternei pune nişte întrebări strategice, astfel încât să ajungă la baza de la care au început problemele pacienţilor, reuşind astfel să trateze înclusiv cazuri de bulimie, frici, să uşureze foarte mult cazurile de cancer. Un exerciţiu pe care îl recomandă pentru a depăşi situaţiile traumatizante sau de stres este meditarea zilnică, timp de cinci minute în care persoanele să încerce să fie copii, să gândească, să perceapă totul prin ochii copilului din ei.

„Prin acest exerciţiu ne întoarcem la copilărie pentru că un copil nu judecă, ia doar la cunoştinţă ce vede, ce aude, ce înţelege şi practic aia e starea, punctul zero din care poi să simţi să îţi direcţionezi atenţia într-o parte, să vezi ceva. Cum e vorba aia, când atenţia pleacă, rămâne plutind energia. E un punct de echilibru, punctul zero. După un timp în care oamenii fac acest exerciţiu, dispare autocritica, autoironia, judecarea proprie şi a altora. Ajungi în acel echilibru în care doar exişti. Orice se întâmplă în jur, iei la cunoştinţă fără să te afecteze, iar în momentul în care eşti în mijlocul unei acţiuni traumatice, stresante este ca şi cum ai avea o dedublare.Participi la un eveniment, eşti conştient de acel eveniment, dar îl vezi ca şi din exterior, poţi avea două percepţii, să trăieşti şi să simţi în acelaşi timp evenimentul, dar să şi vezi imaginea de ansamblu, iar astfel impactul evenimentului traumatizant este foarte mic, sau absent", a spus Attila Ternei.

Transylvania Zen Fest este la prima ediţie şi vine ca un suport al comunităţii din ce în ce mai mare de oameni interesaţi de atingerea unui echilibru în viaţă, a autodezvoltării şi vindecării fără medicaţie, doar prin meditare.

 

 

Comenteaza