Cum facem diferența între alergie, gripă și COVID

Cum facem diferența între alergie, gripă și COVID

În această perioadă, este foarte dificil să faci diferența între alergie, gripă și COVID-19, deoarece simptomele pot fi asemănătoare. Există, totuși, câteva diferențe, care îți arată cu ce probleme de sănătate te confrunți.

Răceala este o afecțiune mai ușoară, cu simptome care cresc treptat în intensitate și durează câteva zile. În schimb, gripa are un debut brusc, cu febră mare de peste 39-40 grade, iar simptomele resimțite sunt mai intense, putând fi mai ușor de confundat cu COVID-19.

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță spune că, în contextul pandemiei COVID-19, infecția cu noul coronavirus poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră sau alte viroze, astfel că pentru un diagnostic precis e nevoie de testare.

 „În ceea ce privește virozele, aici este foarte greu din punct de vedere clinic să spunem că dacă tușești, te doare capul sau faci febră sigur e gripă sau sigur este COVID-19 sau alte viroze care circulă în sezonul rece. Orice răceală sau orice viroză respiratorie în plină pandemie de COVID-19, în condițiile în care avem o transmitere comunitară accelerată, prima suspiciune diagnostică este de COVID-19 și atunci avem nevoie de testare, fie cu test antigen, fie cu test PCR, ce avem la îndemână”, a spus Valeriu Gheorghiţă la un post tv.

În ceea ce privește alergiile, simptomele sunt mai ușor de diferențiat.

„Putem despărți foarte simplu alergiile de viroze. Alergiile, în general, evoluează cu senzație de ochi roșu, îți curge ochiul, îţi scurge nasul, avem senzație de mâncărime și strănut. În nici un caz nu apare febra, acesta este un element foarte important febra este absentă. De asemenea, nu sunt prezente celelalte semne sistemice cum sunt durerile musculare, durerile de cap, să ai acea senzație de curbatură, senzație de stare generală alterată. Aceasta este o reacție alergică. Când vorbim de strănut, când vorbim de scurgeri nazale apoase, când vorbim de conjunctivită și senzație de mâncărime sau senzație de prurit în absența febrei. Mai ales la persoanele care au istoric alergic și care recunosc foarte simplu simptomatologia pentru că știu că, întradevăr, în contact cu un agent dezvoltă astfel de simptome”, a mai explicat medicul.

Comenteaza