Cu 20.000 de persoane vaccinate pe zi, populaţia României s-ar imuniza abia în 2-3 ani

Cu 20.000 de persoane vaccinate pe zi, populaţia României s-ar imuniza abia în 2-3 ani
| Foto: G4Media.ro

Valeriu Gheorghiţă a anunţat recent faptul că din data de 4 ianuarie ar trebui să existe cam 20.000 de persoane vaccinate pe zi.

Creşterea numărului de persoane vaccinate vine pe seama faptului că în peste 90% din cele peste 376 de centre de vaccinare destinate personalului medical va fi începută activitatea.

Chiar şi cu o creştere de la 1.600 de persoane vaccinate pe zi în medie, la 20.000 de persoane vaccinate pe zi, România nu are şanse să scape prea curând de pandemie. Începutul sfârşitului pandemiei este mai departe decât s-ar fi aşteptat în contextul acesta. Cu 20.000 de vaccinări pe zi, populaţia României s-ar putea imuniza în circa 2-3 ani.

Numărul de mic de persoane care au ales să se vaccineze se poate datora şi neîncrederii pe care oamenii o au faţă de noul vaccin, care a stârnit multe controverse atât în rândul populaţiei României, cât şi a altor ţări. ​Totuşi, România nu ar putea scăpa prea curând de virusul care a marcat anul 2020, dacă nu va exista o accelerare a numărului de persoane vaccinate.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus recent că a avut loc o consultare cu specialiştii din Israel pe campania de vaccinare, acolo unde s-au vaccinat circa 1 milion de persoane într-o săptămână.

Autorităţile din România ar trebui să ia exemplul Israelului, unde se vaccinează circa 150.000 de persoane pe zi, adică circa 2% din populaţie. În doar o săptămâna de la începutul campaniei de vaccinare, Israel are circa o zecime din populaţie vaccinată.

România a primit astăzi a treia tranşă de vaccinuri, însă aceasta e de doar 150.000 de doze, exact numărul de persoane vaccinate în Israel pe zi. 

Comenteaza