CT nou, performant, la SCJU Cluj, după 14 ani de aşteptare. Cât a costat investiţia şi în cât timp se va amortiza FOTO

CT nou, performant, la SCJU Cluj, după 14 ani de aşteptare. Cât a costat investiţia şi în cât timp se va amortiza FOTO
După 14 ani de demersuri, Secţia Clinică de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj se poate mândri cu un aparat modern şi performant de tomografie computerizată (CT).

Inaugurarea noului echipament, achiziţionat din fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii în urma unei vizite efectuate de şeful instituţiei la începutul anului, a avut loc în prezenţa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a directorului Clinicii de Neurochirurgie, Ştefan Florian, a managerului SCJU, Petru Şuşcă, a prefectului Gheorghe Vuşcan şi a deputatului social-democrat Aurelia Cristea. 

"Prima oară am venit la începutul anului. Sincer, nu prea îmi imaginam atunci cum merg lucrurile la Cluj, nu avusesem ocazia să intru în niciunul din spitalele din judeţ şi realitatea a fost mult mai cruntă decât o auzisem descrisă din gura pacienţilor. Mă bucur că în sfârşit, după 14 ani, reuşim să avem un CT performant la Cluj. Pentru mine de fapt ăsta a fost şocul atunci: într-un centru universitar, într-un centru regional atât de puternic şi atât de aglomerat ca şi cerere a pacienţilor, să nu ai imagistică de înaltă performanţă în 2014-2015 mi se părea absolut de neimaginat", a declarat Bănicioiu. 

Noul CT multisclice cu sistem de postprocesare va deservi nu numai secţiile Neurochirurgie, Neurologie şi Psihiatrie aflate în vecinătate, ci şi alte secţii ale spitalului, datorită unor softuri care permit efectuarea de examinări de endoscopie digestivă virtuală, de vizualizare angiografică 3D şi de evaluare dinamică a fluxului sanguin, de examinare cardiacă 3D şi de imagistică specială oncologică.

"După mai bine de 14 ani de eforturi, de demersuri, de solicitări făcute ministerului Sănătăţii, ne bucurăm să putem inaugura noul aparat de tomografie computerizată instalat în această clădire, dar care va deservi întregul Spital Clinic Judeţean. Acest aparat ca şi echipament este, cred, cel mai modern din Cluj, cel mai bine echipat, şi asigură nu numai examinarea pentru specificul neurologiei, neurochirurgiei, adică cap, coloană, putem să-l folosim pentru întegul organism. Pe lângă faptul că are softurile acelea este şi un aparat extrem de rapid şi care permite o examinare confortabilă, rapidă, a pacientului", a afirmat Ştefan Florian. 

Economii importante pentru SCJU

Aceste noi dotări vor asigura un acces mai rapid la investigaţiile imagistice, o calitate superioară a imaginilor şi implicit o mai mare acurateţe diagnostică, crescând calitatea actului medical. În acelaşi timp va creşte confortul pacienţilor, iar timpul de rezolvare a cazului se va scurta. Cazurile traumatice grave vor beneficia de examen CT rapid şi performant, fără a mai fi suspuşi disconfortului legat de transportul cu ambulanţa. În plus, spitalul va economisi sume importante, de aproximativ 940.000 de lei anual, cheltuite cu transportul pacienţilor între secţiile clinice şi serviciul de radiologie.

"Prin achiziţia acestui CT nu vom mai fi puşi în situaţia de a plăti anual 940.000 de lei pentru transferul pacienţilor către Ambulanţa Cluj. Din cei 1.200.000 de lei pe care spitalul îi plăteşte anual către Ambulanţă pentru transportul pacienţilor internaţi în secţiile clinice aproximativ 77% înseamnă pacienţi transferaţi din zona complexului de Neurologie, Neurochirurgie şi Psihiatrie. Acest CT va putea fi amortizat doar din transportul pacienţilor în patru ani", a specificat Petru Şuşcă.

Valoarea noului echipament, achiziţionat din fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii, este de 3,470.000 de lei, cu TVA, în preţ fiind inclusă o garanţie extinsă, full service, cu piese de schimb pe 10 ani. 

"Full service înseamnă de la 50.000 la 85.000 de euro/an, contract de service cu piese incluse. Observăm că în aproximativ nouă ani, luând în calcul un an de garanţie, preţul pentru service ar fi de aproximativ 700.000 de euro, deci practic şi din acest full-service acest echipament se va amortiza. Cred că suntem primul spital din România care am achiziţionat un CT cu 10 ani full-service la acest preţ", a explicat Şuşcă. 

Achiziţia este deosebit de importantă şi din punct de vedere al adreabilităţii pe care o oferă Secţia de Neurochirurgie: anul trecut colectivul medical a efectuat nu mai puţin de 2.600 de intervenţii chirurgicale. Mai mult, spitalul este căutat de pacienţi din întreaga ţară, abia 30% din ei fiind din judeţul Cluj, restul de 70% fiind din toate colţurile României. 

SCJU, adresabilitate extrem de ridicată

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, înfiinţat în anul 1948, este una dintre cele mai mari unităţi sanitare cu paturi din România şi are o structură complexă, cu 1592 de paturi organizate în 34 secţii clinice în aproape toate specialităţile medico-chirurgicale. Spitalul este structurat pavilionar şi îşi desfăşoară activitatea în peste 20 clădiri, majoritatea situate în centrul Clujului, pe strada Clinicilor nr. 3-5 şi pe strada Victor Babeş nr. 43.

Tot în structura spitalului funcţionează singura Unitate de Primire Urgenţe adulţi din municipiul Cluj-Napoca, precum şi un Ambulatoriu Integrat compus din cabinete în toate specialităţile corespunzătoare secţiilor clinice. În prezent, spitalul are peste 3.000 de angajaţi, din care circa 1.450 sunt cu studii superioare.

SCJU asigură singurele linii de gardă de Computer Tomograf şi Radiologie Convenţională din judeţ, în strânsă colaborare cu Unitatea de Primire Urgenţe, a cărei activitate este dependentă de funcţionalitatea aparaturii de radiologie-imagistică în actul medical de diagnostic, precum şi în optimizarea fluxului de pacienţi adresaţi. 

Comenteaza