Criză de sânge la Cluj! Stocurile pentru mai multe grupe de sânge sunt ZERO

Criză de sânge la Cluj! Stocurile pentru mai multe grupe de sânge sunt ZERO
| Foto: medichub.ro

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj face apel public către cetăţeni, cu privire la criza acută de sânge cu care se confruntă judetul Cluj în această perioadă.

CRTS Cluj trage un semnal de alarmă privind numărul mic de persoane care donează sânge, situaţie care se agravează în lunile de vară, predominate de vacanţe şi concedii.

Stocurile pentru grupele de sânge A, B, AB pozitiv și negativ sunt zero.

“În spitale sunt bolnavi din toate colțurile țării. Pentru mulți ultima speranță sunteți voi, cei care sunteți compatibili cu ei. Ești din Cluj sau în trecere și vrei să ajuți, te așteptăm cu drag la donare”, au transmis reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj.  

Criterii de admisibilitate la donarea de sânge

Donatorul de sânge poate fi orice cetățean cu domiciliul în România sau cetățean UE cu rezidență în România care corespunde criteriilor de eligibilitate ale actului donării.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii :

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • greutate peste 50Kg
  • puls regulat, 60 -100 batai/minut
  • tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
  • să nu fi avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni
  • dacă ești femeie să nu fii: insarcinata, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  • să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării
  • să nu urmezi tratamente pentru anumite afectiuni: hipertensiune,boli de inimă,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine.

Nu poți să fii donator dacă ai sau ai avut următoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Criterii de excludere permanentă: afectiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arteriala cronica in tratament, angina pectorala); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatita cronica, ciroza hepatica; sifilis; pancreatita; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoza hiperlipidemie; astm bronsic; alergia severa ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat si alte colagenoze; psoriazis generalizat persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară: boli infectioase (gripă, infectii bacteriene); anemie; examinare endoscopica, transfuzii, interventii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatita, HIV; vaccinari; sarcina, alaptare; tratamente dentare; consum de alcool in ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

Comenteaza