Criză de medicamente în România. Pacienţii non COVID-19 au de suferit din cauza pandemiei

Criză de medicamente în România. Pacienţii non COVID-19 au de suferit din cauza pandemiei

Bolnavii găsesc cu greu în farmacii Euthyrox, Siofor şi Plaquenil. Paracetamolul şi Vitamina D lipsesc şi ele de pe rafturile farmaciilor

De aproape 9 luni, auzi mereu numai de coronavirus. Parcă n-ar mai fi şi alte boli. Dar sunt. Iar pacienţii non COVID-19 au de suferit din cauza pandemiei. Mai ales că nu mai au acces la medicamente.

Euthyroxul, folosit în afecţiuni ale glandei tiroide, lipseşte din farmacii din primăvară. Şi nu este singurul medicament greu de găsit. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de diabet, pentru că Sioforul, cel mai uzual tratament, lipseşte de pe rafturi.

„Anumite preparate nu se regăsesc în momentul de faţă de piaţa din România. Au dispărut. Nu mai există aprovizionare cu anumite nume de medformin. În schimb, există preparatul medformin sub alte denumiri comerciale şi care are exact acelaşi efect ca celelalte preparate. Ce e important de ştiut pentru pacienţi: ori de câte ori de la farmacie li se spune că acel medicament, cu numele cu care erau ei obişnuiţi lipseşte, să accepte un înlocuitor cu aceeaşi substanţă activă”, spune Bogdan Timar, medic specialist diabet.

Şi paracetamolul lipseşte din cand în când din farmacii, şi chiar vitaminele. Mai ales vitamina D, despre care medicii spun ca este eficientă în cazul bolnavilor de coronavirus.

„Prietena mea a avut nişte probleme cu tenul, iar dermatologul i-a dat o reţetă cu vitamine. M-a rugat pe mine să i le cumpăr şi am intrat în 7 farmacii până am reuşit să găsesc acele vitamine”, povesteşte Costi Ghinea. 

Şi bolnavii de cancer întâmpină greutăţi. Unele citotostatice se găsesc greu, sau chiar deloc. Anticoagulantele şi unele medicamente pentru boli cardiovasculare lipsesc şi ele din farmacii.

Comenteaza