Creşte numărul de cazuri de COVID în Africa/ Focarele de rujeolă, poliomielită şi febră galbenă, intensificate

Creşte numărul de cazuri de COVID în Africa/ Focarele de rujeolă, poliomielită şi febră galbenă, intensificate

Numărul cazurilor a început să crească din nou în Africa de Sud, iar OMS îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze împotriva bolilor care pot fi prevenite.

Africa înregistrează o uşoară creştere a numărului de cazuri de COVID-19, rezultată în mare parte în urma dublării numărului de infectări raportate în Africa de Sud, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care îi îndeamnă pe oamenii de pe întregul continent să continue să se vaccineze împotriva noului coronavirus, informează Reuters.

Africa a beneficiat până de curând de o scădere a numărului de cazuri de COVID-19, iar OMS raportase la începutul lunii aprilie cea mai îndelungată perioadă de declin a infectărilor săptămânale confirmate pe acest continent de la începutul pandemiei.

Însă, săptămâna trecută, numărul cazurilor a început să crească din nou în Africa de Sud - ţara care a înregistrat până acum cele mai multe infectări şi cele mai multe decese de pe "continentul negru" -, iar autorităţile sanitare locale monitorizează situaţia cu mare atenţie, anticipând sosirea în ţară a celui de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus.

"În această săptămână, noile cazuri de COVID-19 şi noile decese de pe continent au crescut pentru prima dată după un declin de peste două luni în cazul infectărilor şi de o lună în cazul deceselor", a declarat Benido Impouma, directorul departamentului de boli transmisibile şi netransmisibile din cadrul biroului regional al OMS pentru Africa, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

El a precizat că nu există deocamdată elemente care să sugereze că acea creştere a infectărilor a fost asociată cu o nouă subvariantă sau cu o nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2.

Helen Rees, director executiv la Institutul pentru Sănătate Reproductivă şi cercetări împotriva HIV din cadrul Universităţii Witwatersrand din Johannesburg, a precizat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că noua creştere a infectărilor din Africa de Sud este legată de subvariantele BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron.

Ea a mai spus că Africa de Sud nu se confruntă totuşi cu o creştere puternică a mortalităţii COVID-19 şi nici cu o creştere a numărului de internări la terapie intensivă.

Într-un registru separat, OMS a mai anunţat joi că Africa asistă în această perioadă la o intensificare a focarelor provocate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeolă, poliomielită şi febră galbenă.

Comenteaza