Coreea de Nord recunoaște primul caz de Covid-19 și declară "urgenţă naţională majoră"

Coreea de Nord recunoaște primul caz de Covid-19 și declară "urgenţă naţională majoră"
| Foto: R.F._.Studio/Pexels

Coreea de Nord a identificat primul său caz de Covid-19, a transmis presa de stat, care a calificat situația drept o „urgență națională majoră”, scrie CNN.

Nu este clar câte infecții au fost depistate, dar agenția de presă de stat KCNA a transmis joi că au fost găsite cazuri cu varianta Omicron în capitala Phenian.

Probele prelevate de la un grup de persoane care au avut febră în 8 mai au indicat că acele persoane sunt infectate cu varianta foarte contagioasă Omicron, a raportat KCNA.

Un focar de Covid-19 s-ar putea dovedi îngrozitor pentru Coreea de Nord, potrivit sursei citate. Este puțin probabil ca infrastructura precară a sistemului de sănătate național să poată face față unui  număr mare de pacienți cu o boală foarte infecțioasă.

Coreea de Nord nu a recunoscut anterior niciun caz de coronavirus, deși puțini cred că o țară de aproximativ 25 de milioane de oameni a fost ocolită de un virus care a infectat milioane de oameni în întreaga lume.

Joi, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat măsuri de izolare în toate orașele și a direcționat distribuirea de materiale medicale pe care partidul le-ar fi stocat în caz de urgență Covid, potrivit KCNA.

Kim a prezidat o reuniune a biroului politic al ţării, care a convenit să pună în aplicare măsuri de urgenţă "maximă" împotriva epidemiei, deşi nu este clar ce implică acestea. 

Potrivit KCNA, biroul politic a criticat echipa care avea ca sarcină implementarea măsurilor de protecție la Covid, pentru „nepăsare, iresponsabilitate și incompetență”, spunând că „nu a răspuns rapid” la creșterea cazurilor de Covid-19 în întreaga lume, inclusiv în regiunile învecinate.

Kim a spus că țara va depăși „focarul neașteptat de Covid-19”, a informat KCNA.

Până în prezent, Coreea de Nord a reușit să prevină un focar major de cazuri de Covid-19 datorită unor măsuri sanitare drastice.

Granițele Coreei de Nord au fost închise din ianuarie 2020 pentru a ține virusul la distanță, în ciuda efectelor secundare asupra comerțului cu Beijing, un element de salvare economic de care țara săracă are nevoie pentru a-și împiedica poporul să sufere de foame.

Nu se știe dacă Coreea de Nord, izolată și sărăcită, a importat vreun vaccin împotriva coronavirusului, deși este eligibilă pentru programul global Covax. Potrivit Reuters, în februarie, Covax a redus numărul de doze alocate Coreei de Nord, deoarece țara nu a stabilit nicio livrare.

Tot în februarie, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord, Tomás Ojea Quintana, a cerut comunității internaționale să ofere Coreei de Nord „60 de milioane de doze de vaccinări pentru a acoperi cel puțin două injecții din întreaga populație”.

 

Etichete
Comenteaza