Companiile aflate în competiţia pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID se gândesc şi ce preţ vor cere

Companiile aflate în competiţia pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID se gândesc şi ce preţ vor cere
| Foto: stirileprotv.ro

Finanţarea substanţială pe care companiile au primit-o din partea gevernelor a făcut ca timpul de descoperire a unui vaccin eficient să se scurteze de la câţiva ani la câteva luni.

Vaccinul dezvoltat de compania americană de biotehnologie Moderna în parteneriat cu Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) a declanşat un răspuns imunitar “robust” şi a împiedicat replicarea virusului în plămânii şi în nasul maimuţelor, transmite AFP.

Acesta este unul din cele două vaccinuri dezvoltate în ţările occidentale, alături de cel al Universităţii din Oxford / AstraZeneca, pentru care s-au început testările pe scară largă, faza a 3-a de testare, pe mii de participanţi umani. Executivul preşedintelui Donald Trump a investit aproape un miliard de dolari pentru a susţine dezvoltarea acestui vaccin.

În timp ce preţul perceput de Moderna este de 50-60 de dolari pe ciclu, adică 25-30 de dolari pentru o doză, preţul cerut de compania Pfizer şi de BioNTech, este de 39 de dolari per ciclu sau 19,5 dolari per doză, iar compania AstraZeneca a stabilit pentru vaccinul pe care îl dezvoltă un preţ de 3-4 dolari per doză.

Este prematur însă să se compare preţurile pentru potenţiale vaccinuri, întrucât acestea sunt încă în curs de dezvoltare şi niciunul nu a primit aprobarea de la autorităţile competente.

Potrivit unor surse care cunosc discuţiile dintre companie şi potenţialii cumpărători, citate de Financial Times, Moderna va pretinde între 50 şi 60 de dolari pentru vaccinul pe care îl dezvoltă împotriva coronavirusului, mai mult decât preţul cerut de la guverne de alţi producători de vaccinuri. Preţul se va aplica SUA şi altor ţări cu venituri ridicate.

Preţul propus de Moderna nu este unul definitiv, dar acum acesta este de 50-60 de dolari pe ciclu, adică 25-30 de dolari pentru o doză, fiind mai mare decât costul stabilit de compania Pfizer şi de partenerul german al acesteia, BioNTech, în acordul încheiat cu Guvernul SUA, care prevede un preţ de 39 de dolari per ciclu sau 19,5 dolari per doză. În această perioadă compania AstraZeneca a semnat un acord pentru potenţialul său vaccin cu Olanda, Germania, Franţa şi Italia, stabilind un preţ de 3-4 dolari per doză, scrie Mediafax.

Comenteaza