Cod roșu în secțiile ATI. Medic Cluj: "Nu mai este niciun pat la noi în secție. Sunt pacienți îngroziți, epuizați și cu teamă de moarte"

Cod roșu în secțiile ATI. Medic Cluj: "Nu mai este niciun pat la noi în secție. Sunt pacienți îngroziți, epuizați și cu teamă de moarte"

Aproape 10.000 de cazuri noi au fost înregistrate în România în ultimele 3 zile, mii de persoane sunt în spital, iar în secțiile de terapie intensivă paturile libere sunt aproape inexistente.

Numărul cazurilor care ajung la Terapie Intensivă crește proporțional cu numărul cazurilor de COVID depistate în fiecare zi. La Cluj sunt disponibile, în total, 35 de paturi la ATI, în cele trei spitale dedicate COVID, 33 dintre acestea sunt ocupate, așa că mai sunt libere doar două. Situația este alarmantă având în vedere numărul în creștere al cazurilor zilnice, în ultimele zile fiind întegistrate tot peste 100 de noi îmbolnăviri de la o zi la alta.

"Nu mai este niciun pat la noi în secție. De ceva vreme, cele 20 de paturi din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase sunt ocupate la capacitate maximă. Cum se eliberează un loc, cum se ocupă imediat. Asta se întâmplă prin deces sau prin transfer pe altă secție, în caz de ameliorare. În terapie intensivă, mortalitatea e mare, cu sau fără Covid. Cert este că sunt în stare gravă, sunt toți cu ventilație mecanică invazivă sau non-invazivă. Cei pe care îi avem acum sunt majoritatea peste 60 de ani, dar avem și de 40, 50. Cei mai mulți au comorbidități.

Ni s-a întâmplat să nu avem locuri și am transferat pacienți care erau mai puțin gravi la terapia de la Spitalul de Recuperare, care e spital suport, ca să asigurăm cumva locul pacienților gravi sau cu potențial de agravare rapidă.

Avem ce ne trebuie, tratament, echipamente de protecție. Dar asta pentru moment, că nu știm ce ne așteaptă mâine. Ce nu avem: mai multe locuri la terapie. Cifrele de astăzi (n.r. miercuri, 7 octombrie), 2.958 de cazuri noi și 82 de decese, se văd îngrijorător în rândul nostru, al medicilor de ATI. Situația se agravează și nu știu dacă o să reușim să facem față la ritmul ăsta de creștere și de agravare.

Ar trebui mai multe secții de terapie, paturi de terapie, personal pregătit, pentru că terapia intensivă de Covid nu-i ceva ce poate face oricine.

Eu lucrez din martie, am fost în prima linie de la început, am intubat, am extubat, am stat cu ei, stau cu ei în continuare ore în șir. Contează mult și starea lor psihică. Pacienții ATI care încă sunt conștienți sunt speriați, sunt disperați, sunt total dependenți de ajutorul nostru pentru orice. Sunt pacienți cu sete de aer. Îngroziți, epuizați și cu teamă de moarte", a povestit Diana Miclăuș, medic ATI, la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, pentru Recorder.ro.

Comenteaza