CNAS: 40% din banii de asigurări de sănătate merg pe decontarea medicamentelor

CNAS: 40% din banii de asigurări de sănătate merg pe decontarea medicamentelor

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, susține că circa 40% din fondurile asigurărilor de sănătate sunt utilizate pentru decontarea medicamentelor şi cealaltă jumătate pentru tratamentele cuprinse în programele naționale de sănătate.

Bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) care asigură finanțarea principalelor programe de sănătate din România, este de 54,15 miliarde lei în 2023, în scădere de la 55,04 miliarde lei în 2022.

“Fondul finanţator face un efort financiar extrem de consistent pentru decontarea medicaţiei necesare asiguraţilor noştri. 40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor, din care jumătate se duc pentru medicamente din circuitul deschis şi cealaltă jumătate pentru medicamentele cuprinse în tratamentul pentru afecţiunile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative”, a precizat Adela Cojan, citată de Agerpres.

“Practic, ultimii doi ani de pandemie s-a constatat că au devenit catalizatorii unei revoluţii tehnologice abrupte, ample şi extrem de rapide în tehnologiile medicale, dar şi în terapiile medicamentoase. Prin urmare, şi aici se simte nevoia mobilizării şi redefinirii rolului farmacistului în sectorul de sănătate”, a completat președintele CNAS.

Declarațiile au fost făcute la dezbaterea “Rolul Farmacistului în Sistemul de Sănătate Românesc”, organizată de Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii “Carol Davila” din Bucureşti, alături de Colegiul Farmaciştilor.

Comenteaza