Clujul, "pepinieră" de medici, dar spitalele rămân goale. Jumătate din absolvenţii UMF pleacă în străinătate

Clujul,
Veşti tot mai triste pentru sistemul sanitar din România. Ţara noastră pierde lunar sute de medici care pleacă la muncă în străinătate, iar din ce în ce mai mulţi tineri se gândesc încă din studenţie la posibilitatea unui job în afara ţării. La Cluj, 65% din absolvenţii UMF 2013 şi-au exprimat dorinţa de a îşi găsi în străinătate un loc de muncă mai bine plătit.

Conform unui studiu realizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj în 2013 pe baza unor sondaje aplicate absolvenţilor UMF din promoţia 2012-2013, a fost semnalat un procent îngrijorător al viitorilor medici care vor să emigreze. 65% dintre absolvenţi şi-au exprimat dorinţa de a pleca la specializare în străinătate. Dintre aceştia, 25% sunt convinşi încă de pe acum că doresc să se stabilească definitiv în străinătate.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 480 de studenţi care au abosolvit în 2013 Facultatea de Medicină din Cluj. "Absolvenţii doresc să îşi înceapă rezidenţiatul în România şi abia apoi să plece la specializări în străinătate. Destinaţiile preferate ale tinerilor medici sunt Franţa şi Germania. Surprinzător a fost faptul că în urma sondajelor, s-a stabilit faptul că nu motivaţia financiară reprezintă principalul motiv pentru care tinerii doresc să plece în străinătate, ci dorinţa de a se perfecţiona, întrucât aceştia vor să facă medicină la standarde europene, să beneficieze de aparatură modernă şi de sisteme sanitare bine puse la punct.", a declarat Anca Buzoianu, decan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj.

Şi pentru absolvenţii din 2014, conducerea facultăţii preconizează un procent apropiat de cel din 2013. Viitorii medici îşi fac încă din studenţie planuri pentru emigrare şi pentru găsirea unui job în străinătate.

"Sunt şanse să plec în străinătate din mai multe motive: primul motiv ar fi posibilitatea introducerii a doi ani de stagiatură care va înlocui primii 2 ani de rezidenţiat, iar această nouă reglementare este un lucru pe care nu îl doresc. Pe locul doi se află banii, care în România de fapt nu sunt. De asmenea, în ţara noastră respectul faţă de rezidenţi e din ce in ce mai scăzut; ca şi rezident în multe din zile completezi fişe/ foi de observaţie şi lucrezi mai puţin pe secţie... apoi, nu sunt posturi dupa ce termini rezidentiatul. Şi dincolo e greu, nu zic.. poate chiar mai greu. Esti departe de casă şi vorbeşti altă limbă, dar te platesc bine şi te respectă, iar după ce termini rezidenţiatul chiar poti sa te lauzi că ai invăţat ceva", spune Dan Chicinaş, student la medicină.

Pe lângă un sistem medical mai eficient şi condiţii care le oferă posibilitatea de a evolua şi de a se perfecţiona la cele mai înalte standarde din punct de vedere profesional, tinerii medici sunt tentaţi şi de condiţiile salariale mult superioare celor din ţara noastră. Cu un salariu care nu ajunge nici la 1000 de lei, tinerii rezidenţi nu îşi pot permite un trai decent în România. Astfel, salariile pe care le-ar putea avea în afara ţării îi momesc pe aceştia şi îi fac să ia în considerare posibilitatea emigrării. În România salariul unui tânăr medic în primul an de rezidenţiat se învârte în jurul sumei de 800 de lei, iar în străinătate salariul poate ajunge până la peste 1500 de euro.

La UMF Cluj-Napoca se înscriu anual peste 1.000 de studenţi, din care circa 300 aleg medicină generală. 

Comenteaza