Clujul deschide "Uşa Galbenă" pentru supraviețuitoarele agresiunilor sexuale din România! Cum poţi ajuta

Clujul deschide "Uşa Galbenă" pentru supraviețuitoarele agresiunilor sexuale din România! Cum poţi ajuta

Victimele agresiunilor sexuale sunt printre noi, deși deseori nu știm acest lucru. "Uşa Galbenă", primul centru de sprijin pentru supraviețuitoarele agresiunilor sexuale din România, va fi deschis în Cluj-Napoca. 

Premieră pentru România, la Cluj

Culoarea galben simbolizează, pe de-o parte, strălucirea soarelui, energie, lumină, optimism şi amintire. Pe de altă parte, galbenul reprezintă laşitatea şi înşelăciunea. Un galben palid sugerează îngrijirea şi prudenţa.

"Uşa Galbenă" le însumează pe toate aceste: este un spaţiu unde sentimentul sufocant al înşelăcinii lasă loc unei raze de soare, unde apăsarea amintirii se transformă în speranţă şi optimism, unde victimele devin eroi, toate acestea, prin îngrijirea şi prudenţa unor oameni dedicaţi şi empatici.

Ideea îi aparţine unei suedeze, studentă la Cluj

Centrul Uşa Galbenă este noul proiect al COMMA, o organizaţie non-guvernamentală care militează pentru combaterea inegalității, abuzului și agresiunii, prin organizarea de activități educative în școli și universități.

ONG-ul a fost fondat de Beatrice Anne-Mary, o suedeză studentă la Medicină care locuieşte în Cluj de 5 ani. Beatrice a avut mereu o pasiune pentru drepturile omului şi activism, iar deschiderea unei clinici care să ajute la combaterea problemelor de sănatate sexuală este un obiectiv pe care îl are de mulţi ani. “Nu vreau ca victimele să fie reduse la o simplă virgulă în statistici”, a spus tânăra despre conceptul care a stat la baza organizaţiei COMMA, al cărui denumire înseamnă “virgulă” în limba engleză.

Beatrice a avut discuţii cu mai multe femei care au trecut prin abuzuri sexuale, discuţii din care a reieşit un amănunt comun relatărilor acestora: faptul că nu au vorbit cu nimeni despre asta. Ele nu ştiau unde să meargă să ceară ajutor. Aşa s-a născut ideea unui centru de consiliere a victimelor agresiunilor sexuale sau, mai bine zis, a supravieţuitoarelor acestora.

Centre pentru toate judeţele ţării

Anul acesta, la Cluj va fi deschis primul centru cu uşă galbenă din ţară. De ce la Cluj? Pentru că întreaga echipă care lucrează la realizarea acestui proiect locuieşte aici. Sunt oameni din ţară şi din străinătate care au format aici un nucleu al luptei pentru egalitate, indiferent de gen, orientare sexuală, cultură sau culoare.

Dorinţa echipei COMMA este însă ca în toate cele 41 de judeţe să apară un centru cu uşă galbenă, la care femeile să bată cu încredere şi să ceară ajutor. "După o experiență traumatică, multor femei le este greu să reacționeze, pentru că sunt rănite fizic, epuizate emoțional, adesea amândouă. Multe supraviețuitoare nu știu ce să facă după un astfel de eveniment", spun iniţiatorii proiectului.

Consiliere şi tratament. Gratuit.

Centrul Ușa Galbenă va fi un loc unde victimele abuzurilor se vor simţi supraviețuitoare și, mai presus de toate, învingătoare. Ele vor primi gratuit, consiliere privind depășirea și prevenirea efectelor psihologice ( depresie, tulburare de stres post-traumatic, tulburări alimentare, tulburări de somn, flashback-uri, automutilare, dependență, suicid), tratarea problemelor medicale (leziuni anatomice, boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite) dar şi sprijin juridic, cadru legal și proceduri de denunțare.

Astfel, echipa centrului va fi formată din angajaţi şi voluntari, deopotrivă. Psihologi, medici și avocați dedicaţi lucrului cu supravieţuitoarele asaltului sexual vor oferi sprijin femeilor care vor trece pragul Uşii Galbene, iar voluntarii vor lucra cot la cot cu aceştia: “Voluntariatul este esențial pentru un astfel de centru de sprijin, şi vom avea în mod cert femei empatice care să lucreze în calitate de voluntari împreună cu femeile care ne vor trece pragul, pentru a le sprijini cât timp vor avea acestea nevoie”, a declarat Gabriela Nicolae, membru al organizaţiei COMMA. Atât angajaţii, cât şi voluntarii, vor trece printr-o perioadă de trainning, dedicat în mod expres lucrului cu supravieţuitoarele agresiunii sexuale.

Serviciile medicale, juridice şi psihologice oferite vor fi gratuite, suportate în totalitate de către centru, pentru a sprijini pe cât de mult posibil persoanele care au trecut prin experiențe traumatice şi pentru a le arăta că nu sunt singure.

Cum poţi ajuta? Donează!

În acest moment, centrul de sprijin este susţinut de comunitate, prin intermediul unei campanii de crowdfunding, care a fost lansată pe 6 iulie, pe platforma Sprijina.ro. Banii astfel strânşi vor acoperi cheltuielile cu utilităţile pentru primele 18 luni de activitate.

55% dintre români cred că violul poate fi justificat

La ora actuală, un număr de 55% dintre români consideră abuzul sexual justificat în anumite condiţii. Românii consideră că violul este justificat în cazul consumului de alcool şi droguri (30%), a situaţiei în care o persoană merge de bunăvoie acasă cu cineva (26%) şi a purtării de haine “provocatoare sau sexy” (25%).

“Persoanele sub influența drogurilor și a alcoolului nu sunt în măsură să ofere consimțământul, hainele si machiajul nu sunt o invitaţie la viol, iar consimţământul de a invita pe cineva la tine acasă sau faptul că ai spus ‘da’ la starea civilă nu echivalează cu consimţământul de a fii abuzată sexual”, a mai spus Gabriela Nicolae.

Nu există o statistică a numărului victimelor agresiunilor sexuale din România din ultimii ani, lucru care demonstrează şi justifică lipsa încrederii victimelor în autorități. Într-o statistică publicată în 2015, însă, cifrele sunt alarmante: peste 2.000 de persoane au fost trimise în judecată doar pentru săvârşirea infracţiunii de viol, între 2011 şi 2015.

5 infracţiuni de viol au dus la moartea victimei.

11% din cei condamnaţi pentru săvârşirea acestei infracţiuni sunt minori.

4 dintre autori sunt femei.

25% dintre victime sunt minori cu vârsta până în 15 ani.

Comenteaza