Cinci secţii de Terapie Intensivă ale spitalor clujene, finanţate direct de Ministerul Sănătăţii

Cinci secţii de Terapie Intensivă ale spitalor clujene, finanţate direct de Ministerul Sănătăţii
Cinci spitale din Cluj-Napoca au intrat într-un program derulat de Ministerul Sănătăţii, destinat pacienţilor în stare critică din secţiile de Terapie Intensivă. Unităţile medicale clujene vor primi bani în plus pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale necesare în tratamentul pacienţilor în stare critică. Banii sunt alocaţi trimestrial, potrivit directorilor instituţiilor medicale.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj va primi 3,7 milioane de lei. "E un lucru foarte bun ca secţia de Terapie Intensivă a spitalului să fie inclusă în acest program. Tratamentul pacienţilor de la terapie Intensivă e cel mai costisitor. Noi şi până acum am făcut toate eforturile ca secţiei să nu-i lipsească nimic. Am primit 3,7 milioane de lei, bani cu destinaţie precisă: tratamentul pacienţilor în stare critică. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de medicamente şi de reactivi specifici", a spus, pentru ZIUA de CLUJ, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, Cristiana Ciortea. Secţia de Terapie Intensivă a spitalului are un rulaj de 100 de pacienţi lunar.

În program au fost incluse încă 4 unităţi medicale clujene: Spitalul Clinic pentru Copii, Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello", Spitalul Clinic de Urgenţă "Octavian Fodor" şi Institutul Inimii "Nicolae Stăncioiu".

Fiecare secţie a primit fonduri diferite. Spre exemplu, Spitalul "Octavian Fodor", fosta Medicală III va primi 600.000 de lei. "Banii sunt alocaţi în plus şi vin cu destinaţie precisă. Am primit 600.000 de lei. Vom ţine o gestiune separată pentru achiziţionarea materialelor sanitare şi a medicamentelor", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul instituţiei, Adrian Mleşniţe. La Secţia de Terapie Intensivă a spitalului, ajung, în medie, 100 de pacienţi critici pe lună.

Institutul Inimii primeşte 450.000 de lei, pentru pacienţii critici din cele două secţii de terapie intensivă. "Nu am primit fila de buget, dar primim un supliment de bani de la Ministerul Sănătăţii pentru secţiile de terapie intensivă pe care le avem. Este vorba de 150.000 de lei pe lună, pentru a se putea achiziţiona materiale şi medicamente destinate îngrijirii pacienţilor în stare critică", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul medical al Institutului, Adrian Molnar. La secţia de Terapie Intensivă a Institutului Inimii ajung, în medie, 6.000 de urgenţe pe an, adică o medie de500 de pacienţi critici pe lună.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Copii din Cluj nu ştiu câţi bani vor primi în plus, graţie acestui program menit să reducă mortalitatea pacienţilor în stare critică. "Nu am primit fila de buget şi nu ştim câţi bani vom primi", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii, Călin Lazăr. Potrivit ministerului Sănătăţii, Programul Naţional ATI este operaţional din 18 iulie în ce priveşte decontarea cheltuielilor.

 

Comenteaza