Cherecheş, despre relaxări: "Totul merge pe o abordare pur populistă"

Cherecheş, despre relaxări: "Totul merge pe o abordare pur populistă"

Profesorul de Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș, consideră că autoritățile au greșit când au relaxat măsurile anti-COVID-19 și se așteaptă la o creștere bruscă a cazurilor după Sărbători.

"Avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acuma, din timp, deşi nu avem niciun motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. Pentru că, dacă ceva a învăţat guvernul anterior, a fost că nu au plătit, de fapt, au timp suficient până la alegeri, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Persoanele, oamenii, românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie", a afirmat Răzvan Cherecheş, miercuri seară, la Digi 24.   

Profesorul clujean spune că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate ar trebui să facă un test rapid atunci când participă "la orice fel de adunare" alături de mai multe persoane.

"Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi", a mai spus Cherecheș, care a recomandat ca "atât cât se poate" să se păstreze distanţa şi să se asigure ventilarea spaţiilor.   

Cadoul Guvernului pentru români de Crăciun și Revelion - două săptămâni mai "relaxate"

De astăzi, 9 decembre, intră în vigoare noi măsuri de relaxare a restricţiilor, propuse de CNSU și aprobate de Guvern.

Iată principalele modificări ale restricțiilor:

  • Eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate
  • Eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;
  • Creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 5.00 şi 22.00
  • Acestea vor funcţiona cu capacitate de 50%. Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid
  • Permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid; Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.
  • Eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în ziua de Crăciun şi noaptea de Revelion. 
Comenteaza