Certificatul COVID la job, blocat de PNL. Explicațiile lui Tătaru

Certificatul COVID la job, blocat de PNL. Explicațiile lui Tătaru

Proiectul de lege care introduce obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă este blocat, iar ședința de luni a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a fost amânată pe săptămâna viitoare.

Proiectul a fost blocat după ce PNL a luat decizia să se abțină de la votul pe amendamentul PSD privind alocarea de la stat a banilor pentru câte zece teste gratuite pe lună în primele două luni de la intrarea în vigoare  a legii, pentru fiecare persoană nevaccinată angajată la stat.

"La grupul parlamentar al PNL s-a luat în discuţie astăzi şi certificatul verde. Vineri a fost termenul pentru amendamente şi noi a trebuit să luăm această lege în forma ei iniţială, adaptată doar la sistemul medical. (...) S-au depus mai multe amendamente. De la AUR au venit destule vineri, de aceea astăzi suntem la aşezarea lor într-un tabel, să putem discuta într-o şedinţă din zilele următoare. (...) La această lege, faţă de Senat, este acel amendament depus de PSD în care era gratuitatea pe două luni pe zece teste pe lună pentru cei care nu se vaccinau şi erau testaţi. Testarea era suportată din bani publici. În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi, grupul parlamentar al PNL, să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost", a explicat Tătaru, la Palatul Parlamentului.

Tătaru a spus că, cel mai probabil, proiectul de lege va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor miercurea viitoare.

"Cu cât întârziem adoptarea certificatului verde, cu atât va scădea campania de vaccinare. (...) Vom avea stabilită săptămâna viitoare, cred că miercuri, o şedinţă de plen în care să trecem acel certificat verde. Din punctul nostru de vedere şi votul de astăzi, ne vom abţine la acest amendament", a transmis deputatul PNL. 

Potrivit fostului ministru al Sănătății, se vor testa gratuit cei care vor primi contraindicaţii pentru vaccinarea anti-COVID din partea medicilor.

Proiectul privind obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă prevede că angajații care vor refuza să prezinte documentul la intrarea la muncă ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Dacă cei nevaccinați se vaccinează cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea COVID până la emiterea Certificatului Verde, în timp ce pentru cei care lucrează la privat decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile vor trebui suportate de angajați.

Comenteaza