Ce trebuie să știm despre ateroscleroză. Boala care provoacă atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale poate apărea din tinerețe

Ce trebuie să știm despre ateroscleroză. Boala care provoacă atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale poate apărea din tinerețe
| Foto: antena3.ro

O nouă cercetare arată că ateroscleroza, o boală care poate duce la atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale, poate începe să se dezvolte chiar şi la persoanele tinere.

Studiul, publicat în revista Journal of American College of Cardiology, a urmărit peste 3.500 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 55 de ani timp de şase ani.

Cercetătorii au folosit imagistica cu ultrasunete pentru a măsura dimensiunea plăcilor aterosclerotice din arterele femurale şi carotide ale participanţilor.

La începutul studiului, 44% dintre participanţi aveau deja ateroscleroză. După şase ani, această cifră a crescut la 58%. Cu toate acestea, ateroscleroza nu s-a agravat în toate cazurile. La 8% dintre participanţi, plăcile au scăzut în dimensiune.

Cercetătorii au descoperit că factorii de risc pentru progresia aterosclerozei includ vârsta mai înaintată, colesterolul „rău” mare, fumatul şi tensiunea arterială ridicată.

Boala a regresat în principal la femei, la nefumători, la cei care aveau un nivel scăzut de fibrinogen (o proteină care ajută la coagularea sângelui), la vârste mai tinere şi la cei cu colesterol „rău” scăzut.

Constatările sugerează că ateroscleroza este o boală dinamică care poate fi influenţată de factorii de risc.

Comenteaza