Ce test să-ți faci pentru a afla dacă ai avut COVID-19

Ce test să-ți faci pentru a afla dacă ai avut COVID-19

Medicii explică ce fel de test trebuie să îți faci în cazul în care crezi că este posibil să fi intrat în contact cu virusul sau ai avut simptome asemănătoare COVID-19 și vrei să știi dacă ai trecut prin boală și ai anticorpi.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

 În cazul în care nu ştii să fi avut infecţie COVID-19, dar te gândeşti că este posibil să fi intrat în contact cu virusul şi să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecţii respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să precizeze concentraţia acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen şi bine conservat component viral, anticorpii îndreptaţi împotriva ei fiind un martor serologic important în evidenţierea răspunsului imun antiviral, scrie Mediafax.
 
În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecţie cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă uşoară, medie sau severă şi vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat şi testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentraţia de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat şi după vaccinare, fie că ai certitudinea unei infecţii anterioare sau nu. 
 
Ţine cont, însă, că absenţa anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice şi detecţia ARN prin RT-PCR sunt elemente care trebuie să stea obligatoriu la baza judecăţii medicale.
 
Ce test de anticorpi este recomandat după vaccinarea anti COVID?
 
Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune şi induc producţia de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea şi multiplicarea virusului în organism. Totuşi, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. 
 
“Este de aşteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza