Ce spune Valeriu Gheorghiță despre un cod QR pe adeverința de vaccinare împotriva COVID

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre un cod QR pe adeverința de vaccinare împotriva COVID

Preşedintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, a precizat, marți, că nu s-a ajuns încă la o soluție finală, în ceea ce privește posibilitatea afișării unui cod QR pe adeverința care face dovada persoanelor vaccinate anti-COVID-19.

“Au fost mai multe discuții legate de prezența unui cod QR pe această adeverință. Nu am ajuns încă la o soluție finală. Sunt mai multe modalități prin care dorim securizarea acestor adeverințe. Legat de posibilitatea de a transmite prin e-mail această adeverință cred că se poate”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, medicul Adriana Pistol, a precizat, pe de altă parte, că nu pot fi trimise milioane de e-mail-uri în același timp cu dovada de vaccinare, astfel că acestea se trimit doar la cerere.

“Este imposibil. Din punct de vedere informatic, niciun sistem nu permite atâtea milioane de emailuri care să plece... Prin urmare, ele se transmit prin e-mail la solicitare. Persoanele care solicită în mod expres pot să primească și au primit și până acum. Sistemele nu permit să plece un număr foarte mare de e-mailuri dintr-odată. Atunci am lăsat totul la solicitarea persoanelor respective. În legătură cu QR codul, este pregătit oricând va fi necesar să fie utilizat. Trebuie să fie și necesar. Așteptăm deciziile la nivel european, pentru că acolo se discută despre așa ceva și așteptăm să vedem ce trebuie să conțină ca informație QR codul - care trebuie să fie unitară la nivelul UE, și abia atunci când se va lua o decizie vom ști și noi ce trebuie să conțină și îl putem aplica pe adeverința respectivă. ”, a spus medicul Adriana Pistol.

Adriana Pistol a precizat și cum se va proceda în cazul celor care au primit deja adeverințele de vaccinare fără QR cod, dacă acesta se va solicita la nivel european.

"Vor fi puse la dispoziția persoanelor sisteme prin care pot să acceadă la o nouă adeverință, în cazul în care se deplasează și au nevoie de așa ceva, adeverințe așa cum vor fi solicitate, cu un QR cod", a mai precizat directorul CNSCBT.

 

Comenteaza