Ce se mai aude de Spitalul Regional de Urgență Cluj? Tișe: „Eu nu sunt foarte optimist”

Ce se mai aude de Spitalul Regional de Urgență Cluj? Tișe: „Eu nu sunt foarte optimist”

Proiectul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj ar urma să fie finalizat până în primăvara anului viitor, anunțase în urmă cu câteva luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a oferit ultimele detalii despre situația Spitaului Regional, precizând, totodată, că nu este foarte optimist cu privire la realizarea acestuia într-un termen prea apropiat.

„Spitalul Regional de Urgență din Florești a fost preluat în integralitate de către Guvern. Autoritățile publice nu mai au competență în niciun fel. Nici primăria Cluj-Napoca sau primăria Florești, dar nici Consiliul Județean Cluj. Mai exact, Guvernul a prins patru spitale în finanțare. Clujul este printre acestea și el va fi finanțat din bani europeni, dar gestionat exclusiv de ministerul Sănătății.

Cu alte cuvinte, este un spital care nu mai aparține de autoritățile locale. Ce putem noi face este să susținem cu infrastructura pe care o putem face noi ca autorități județene, respectiv partea de cheltuială legată de utilități care va fi nevoie să se utilizeze acolo, iar clădirea va fi realizată de către minister.

Nu știu să spun când vor începe lucrările acolo. Ce pot să spun este că odată intrat pe lista de finanțare, jumătate din greutate este rezolvată. Finanțarea era esențială. Vom vedea care este ritmul ministerului, mai mare sau mai mic. Nu sunt nici eu foarte optimist cu privire la acest aspect. Am avut și eu cu ei un incident anul trecut legat de Institutul de Transplant Renal”, a declarat, Alin Tișe, la un post de radio local.

Spitalul Regional de Urgență Cluj ar trebui finalizat până în 2027

Întregul proiect de construcţie a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj are o valoare totală de 540 de milioane de euro. Finanţarea acestui proiect este asigurată prin Programul Operaţional Regional, urmând ca noua unitate medicală să fie funcţională în luna martie 2027.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj se va întinde pe o suprafaţă de peste 150.000 mp, va avea şapte etaje, dintre care două subterane, 849 de paturi, dintre care 81 de ATI, precum şi un heliport. De asemenea, noul spital va avea şi o unitate de mari arşi, cu 12 paturi, dintre care şase cu propria sală de operaţie. În plus, spitalul va dispune de aproape 1.400 de locuri de parcare, dintre care 456 vor fi subterane.

Comenteaza