Ce se întâmplă cu AstraZeneca în România? Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Ce se întâmplă cu AstraZeneca în România? Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță
| Foto: Ro Health Review

Autoritățile române nu au în plan deocamdată să facă modificări în schema de vaccinare cu AstraZeneca, a declarat aseară Valeriu Gheorghiţă. 

Unele țări europene, între care Germania, au decis să administreze vaccinul AstraZeneca numai persoanelor peste 60 de ani, din cauza evenimentelor trombolitice observate la unii pacienți tineri. 

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi seara la Digi24 că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.

„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

El spune că, în prezent, nu există date științifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze și vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur și de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.

Acesta a anunțat că între 6-9 aprilie sunt așteptate noi concluzii şi noi precizări în legătură cu situaţia vaccinului de la AstraZeneca. „Însă trebuie să înţelegem un lucru cert la acest moment: este un vaccin sigur ale cărui beneficii depăşesc cu mult riscurile vaccinării”, a punctat Valeriu Gheorghiţă.

Comenteaza