Ce recomandă medicii clujeni pentru prevenirea virozelor

Ce recomandă medicii clujeni pentru prevenirea virozelor
Păstrarea unei igiene corprorale riguroase, evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în caz de simptome de gripă sau răceală dar şi vaccinul anti-gripal se numără printre măsurile recomandate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj pentru prevenirea îmbolnăvirilor în sezonul rece.

"Meteorologii anunta scaderea valorilor temperaturii, asa ca ne putem astepta la o crestere rapida a numarului de viroze respiratorii, inclusiv de gripa.

Persoanele in varsta si copiii sunt cei mai expusi, pentru ca sistemul lor imunitar este mai fragil.

In aceasta perioada sunt in circulatie virusuri responsabile de virozele respiratorii si virusuri gripale.

In cazul virozelor respiratorii actioneaza sute de virusuri si simptomele sunt moderate: stranut, scurgeri nazale, tuse productiva, lacrimare, durere de gat, febra moderata, durere de cap.

Dimpotriva, gripa propriu-zisa se manifesta prin simptome severe: frisoane, febra 39-40 de grade, dureri de cap, tuse seaca rebela, rinita, stare generala alterata.

Si complicatiile sunt diferite. In cazurilor virozelor sau ,,gripelor false'', complicatiile sunt: sinuzita, otita (mai ales la copii). In cazul gripei: otita, bronsita, pneumonia,encefalita.

Virozele respiratorii sunt in proportie de 90% de origine virala si nu raspund la tratament antibiotic. Administrarea abuziva de antibiotice nu face altceva decat sa creeze in timp rezistenta la acest tip de medicamente iar daca vreodata organismul se confrunta cu suprainfectii bacteriene, antibioticele nu isi mai ating scopul.

Automedicatia, in special antibioticele, dauneaza frecvent sanatatii si este o problema care se manifesta in orice perioada a anului, dar care ia amploare mai mare in anotimpul rece, o data cu cresterea incidentei virozelor respiratorii. Daca sunt administrate necorespunzator, antibioticele pot crea o serie de probleme, ca de exemplu, alergii, diaree, afectiuni gastro-intestinale, infectii fungice, etc", arată reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Medicii clujeni fac şi câteva recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

• Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave
• Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave
• Evitarea automedicaţiei, şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii superioare.
• Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 - 26 grade Celsius).
• Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut
• Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C
• Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
• Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.
• Prezentarea la medicul de familie sau specialist, in special copii, gravidele si persoanele cu boli cronice.

Vaccinarea antigripală
• Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, şi nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară.
• Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an.
• Aceasta trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicaţie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou.
• Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este in lunile octombrie-decembrie ale fiecărui an.
• Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.

Comenteaza