Ce fac dacă am simptome de COVID?

Ce fac dacă am simptome de COVID?

Ești răcit și ai dureri în gât, nas înfundat... Cum îți dai seama dacă e doar o simplă viroză, gripă sau dacă ești infectat cu noul coronavirus?

Ai simptome care sunt prezente în caz de COVID-19? Iată ce trebuie să faci:

Primul pas este să-ți suni medicul de familie și să-i descri simptomele. Medicul te va ghida spre următorul pas - aplicarea unui tratament clasic fie pentru răceală, fie pentru gripa sezonieră sau, în funcție de simptome și activitățile pe care le-ați desfășurat recent, te va îndruma să faci un test pentru COVID-19.

Testarea se poate face la cabinetul oricărui medic de familie, fie într-o farmacie acreditată sau la un laborator autorizat și este indicat să te testezi cât mai repede odată ce au apărut simptomele, pentru a putea primi tratamentul adecvat, dacă ești pozitiv.

Este important să eviți interacțiunea cu alte persoane și să ții legătura cu medicul de familie, însă, în cazul în care ești pozitiv, te poți prezenta în centrele de evaluare din spitale fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent dacă ești asigurat sau nu.

Comenteaza