Ce este și cum se obține certificatul digital al UE privind COVID? Va fi lansat la 1 iulie și va fi gratuit

Ce este și cum se obține certificatul digital al UE privind COVID? Va fi lansat la 1 iulie și va fi gratuit

Toți cetățenii UE care au fost vaccinați, au un rezultat negativ la un test ori s-au vindecat de COVID-19
vor putea demonstra acest lucru, de la 1 iulie, prin intermediul unui certificat digital numit certificatul digital al UE privind COVID.

Certificatul este eliberat gratuit de autoritățile lor naționale și este recunoscut de toate cele 27 de state membre ale UE, precum și de Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Certificatul va fi disponibil în limba națională și în engleză. Acesta constă dintr-un cod QR afișat pe un dispozitiv (cum ar fi un telefon inteligent sau o tabletă) sau tipărit și o semnătură digitală, verificată prin intermediul EU Gateway. Autoritățile au răspuns la câteva întrebări legate de certificatul digital:

Când va fi disponibil certificatul digital al UE privind COVID?

Certificatul va deveni activ începând cu 1 iulie 2021 și va fi gratuit. Sistemul va funcționa timp de 12 luni, începând de la 1 iulie.

În cazul în care o țară nu este pregătită să elibereze certificate la 1 iulie, există o perioadă de tranziție de șase săptămâni, în care pot fi utilizate și alte formate, care ar trebui să fie acceptate și în alte țări ale UE.

Cum va facilita certificatul digital al UE privind COVID călătoriile în interiorul UE?

Certificatul vă va permite să călătoriți mai ușor prin UE, constituind dovada că ați fost vaccinat, că ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19 sau că v-ați vindecat după ce ați contractat boala. Certificatul digital al UE privind COVID va putea fi verificat rapid și va ajuta la preîntâmpinarea utilizării certificatelor false în întreaga UE.

Certificatul nu este un document de călătorie. Nu va fi suficient pentru a putea călători, veți avea nevoie în continuare de pașaport sau de o altă formă de identificare. De asemenea, pentru a călători, nu este obligatoriu să aveți certificatul, dar posesia lui ar trebui să vă ușureze călătoriile. Dacă aveți un certificat digital al UE privind COVID, ar trebui, în principiu, să fiți scutit de testare sau carantină.

Cum pot obține certificatul digital al UE privind COVID?

Există trei modalități de obținere a unui certificat digital al UE privind COVID:
-vaccinare: ați fost vaccinat cu oricare dintre vaccinurile COVID-19
-v-ați însănătoșit după o infectare cu virusul SARS-CoV-2: au trecut mai puțin de 180 de zile de la data rezultatului pozitiv al testului (PCR)
-ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19: aveți un rezultat negativ la testare (PCR sau RAT)

Notă: Testele recunoscute de certificat includ testele de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), cum ar fi testele RT-PCR, și testele antigenice rapide (RAT). Călătorii ar trebui să verifice întotdeauna care sunt normele aplicabile, și anume ce teste sunt acceptate la punctele de tranzit și de destinație pentru a fi scutit de restricțiile impuse liberei circulații. Testarea anticorpilor nu este recunoscută, deși acest lucru s-ar putea schimba după lansarea sistemului.

Cetățenii UE care au fost vaccinați într-o țară din afara UE pot solicita certificatul digital al UE privind COVID din partea statului membru de cetățenie sau de reședință. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați statului membru de cetățenie sau de reședință.

Ce date include certificatul? Datele sunt sigure?

Informațiile conținute în certificatul digital al UE privind COVID se limitează la:

  • numele dvs.
  • data nașterii
  • data eliberării
  • informații privind vaccinul/testul/vindecarea
  • un identificator unic

Aceste date rămân în certificat și nu sunt stocate sau păstrate atunci când certificatul este verificat prin codul QR sau prin controale fizice.

Toate celelalte date medicale sunt păstrate de autoritatea națională care a emis un certificat digital al UE privind COVID. Mai multe informații pe: https://bit.ly/CE-certificat-digital. Pentru mai multe informații, înainte de a călători, consultați site-ul sau aplicația Re-open EU: https://reopen.europa.eu/ro/

Comenteaza