Ce este rujeola sau pojarul? Cum se transmite și cum se manifestă

Ce este rujeola sau pojarul? Cum se transmite și cum se manifestă

Rujeola sau pojarul, aşa cum este cunoscută în limbaj popular, e o boală deosebit de contagioasă, care afectează mai ales copiii, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul acestora la nivel mondial. 

Pojarul sau rujeoala este o boală a copilăriei cauzata de un virus. Astăzi pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infecta la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces.

Semne şi simptome

Perioada de incubaţie (durata de la infecţie la apariţia primelor simptome) este de 7-14 zile.
Rujeola debutează tipic cu simptome ca:
Febră înaltă
Tuse
Rinoree
Ochi roşii cu secreţii abundente (conjunctivită)

La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot sa apară în cavitatea bucală pete mici albe denumite pete Koplik.

La 3-5 zile de la debutul simptomelor se declanşează erupţia cutanată. De obicei, erupţia debutează cu pete roşii plate care apar pe faţă, pe linia părului şi se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, braţelor şi picioarelor. 

Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc de la cap spre restul corpului. Când erupţia apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. După câteva zile, febra scade şi erupţia se estompează.

Cum se transmite rujeola

Virusul rujeolei este înalt contagios – trăieste în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se răspândeşte pe calea aerului, prin tuse şi strănut şi poate supravieţui până la 2 ore în spaţiul în care persoana infectată a tuşit sau a strănutat. O altă persoană se poate infecta dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafaţa infectată şi ulterior îşi atinge ochii, nasul sau gura.

Infecţia este foarte contagioasa: 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infecta la rândul lor. Persoanele infectate pot raspandi virusul cu 4 zile înainte şi 4 zile după apariţia erupţiei. Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o altă specie, transmite reginamaria.ro, în Dicţionarul de afecţiuni. 

Complicaţii

Rujeola poate fi severă în cazul tuturor categoriilor de vârstă. Totusi, copiii sub 5 ani şi adulţii peste 20 de ani sunt mai susceptibili să prezinte complicaţiile bolii. Cele mai frecvente complicaţii sunt infecţiile la nivelul urechii şi diareea.

Otita apare la 1 din 10 copii cu rujeolă şi poate determina pierderea permanentă a auzului.
Diareea apare la sub 1 din 10 persoane cu rujeolă.

Unele persoane care suferă complicaţii severe, precum pneumonia (infectia plămânilor) şi encefalita (inflamaţia creierului), au nevoie de spitalizare şi au risc crescut de deces.

1 din 20 de copii cu rujeolă face pneumonie, aceasta este cea mai frecventă cauză de deces la copiii mici.
1 din 1000 de copii cu rujeolă dezvoltă encefalită, care determina convulsii şi poate duce la surzenie sau retard mental.
La 1000 de copii cu rujeola, se înregistrează 1-2 decese.
La femeile însărcinate, rujeola poate provoca naştere prematura sau naşterea unui copil cu greutate mica.

Complicaţii pe termen lung: Panencefalita sclerozanta subacuta (PESS) este o complicaţie foarte rara, dar fatală – boala afecteaza sistemul nervos central şi se produce la mulţi ani distanţă de infectia iniţială cu virusul rujeolei. PEES se dezvoltă în general la 7-10 ani după ce persoana avut pojar, chiar dacă aceasta pare să se fi refăcut complet în urma bolii.

Comenteaza