Cazurile nașterilor de acasă. Rafila: Nu este în regulă. Medicii, asistenții și moașele pot profesa doar în unități medicale

Cazurile nașterilor de acasă. Rafila: Nu este în regulă. Medicii, asistenții și moașele pot profesa doar în unități medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a avut, joi, o primă reacție la cazurile celor două femei din județul Neamț care au ales să nască acasă, în ultimele zile, dintre care una a murit.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă ar trebui ca în ţara noastră să existe legislaţie privind naşterea acasă, după mai multe cazuri de acest gen care au avut loc în judeţul Neamţ. Acesta a răspuns că este "o problemă destul de complexă" și că  în prezent, asistența medicală este posibilă la domiciliu doar în cazul unor urgențe medicale, însă nu și în cazul nașterilor.

"Sigur că discutăm de o problemă destul de complexă, aici discutăm de o opţiune a unei persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, a decis să nască acasă. Exercitarea dreptului de liberă practică de către asistenţi medicali, de către moaşe, de către medici se face în unităţile sanitare sau, după caz, acolo unde există situaţii de activitate de medicină de urgenţă se poate face, sigur, la domiciliu, dar nu ne referim la naşteri. Cred că lucrul acesta este foarte clar. Deci, o situaţie nefericită. O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate", a explicat Rafila, joi, la Palatul Parlamentului.

Declarația ministrului Rafila vine după ce luni, la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, a fost adusă în stare de şoc şi intubată o femeie care a născut la domiciliu asistată de o moaşă găsită pe Facebook. În cele din urmă femeia a murit. De asemenea, tot în această săptămână, și tot în județul Neamț, o altă gravidă a ales să nască acasă, ajutată de soț și asistată de soacră. Familia ar fi cumpărat ustensilele necesare de pe internet.

Comenteaza