Cauzele hipertensiunii. Ce substanțe trebuie să eviți ca să fii perfect sănătos

Cauzele hipertensiunii. Ce substanțe trebuie să eviți ca să fii perfect sănătos
| Foto: medicalnewstoday.com

Ultimele statistici arată că în România, peste 60% din decesele înregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculară. Majoritatea bolnavilor cronici au fost depistaţi si cu hipertensiune arterială. 

Tensiunea arterială se caracterizează prin forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor atunci când circulă prin ele. Valoarea tensiunii este dată de cantitatea de sânge pe care o pompează inima, dar și de rezistența opusă de artere. Astfel, dacă prin vasele de sânge trece o cantitate mare de sânge, iar arterele sunt înguste, într-un final apare hipertensiunea.

În cazul unui adult, tensiunea normală este considerată ca fiind cuprinsă între TAs 120-129 și/sau TAd 80-84 mmHg.  Copiii de la 1 an la 14 ani au valori normale ale tensiunii, în jur de 90/50 mmHg, iar de la 14 ani până la 18 ani valoarea normală este de 110/70 mmHg.

Cum apare hipertensiunea

Înainte să explicăm cauzele hipertensiunii, trebuie să menționăm că există două tipuri de hipertensiune, așadar fiecare are propriile cauze. Hipertensiune arterială primară nu este determinată de o anumită cauză și apare de obicei treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, toate persoanele mai în vârstă au valori mai mari ale tensiunii și trebuie să-și monitorizeze atent această problemă.

Însă, hipertensiunea arterială secundară apare de obicei brusc și este declanșată de anumite probleme medicale, cum ar fi: apneea în somn, boli ale rinichilor și arterelor renale, tumori ale glandelor suprarenale, afecțiuni cardiace, diabet, afecțiuni ale tiroidei, malformații congenitale ale vaselor sagvine. 

Factori de risc

Hipertensiunea poate să apară și în cazul consumului anumitor substanțe. Un stil de viață sănătos favorizează și menținerea unui corp sănătos, în timp ce un mod de viață greșit aduce cu sine anumite riscuri. Alcoolul, tutunul și drogurile sunt câteva dintre substanțele uzuale, folosite de mulți oameni, însă acestea pot duce la apariția hipertensiunii. La fel de periculoase pot fi și unele medicamente, cum ar fi analgezicele, contraceptivele sau chiar unele pastile pentru răceală. Deci, specialiștii ne avertizează să nu abuzăm de aceste substanțe.

Din păcate, predispoziția la hipertensiune arterială se poate transmite și genetic. Antecedentele din familie ar trebuie să ne motiveze să fim mai atenții la valorile tensiunii noastre. La fel de riscante sunt dietele bogate în sare, obezitatea și sedentarismul. Dacă vrem să avem grijă de viitorul nostru, mișcarea zilnică și dieta echilibrată sunt factorii-cheie pentru un corp perfect sănătos.

Simptomele hipertensiunii arteriale

De cele mai multe ori, hipertensiunea este o boală care nu are simptome specifice, chiar și atunci când valorile sunt periculos de mari. În cazuri extrem de grave pot să apară însă și unele manifestări, precum: dureri de cap, hemoragie nazală, respirație dificilă și amețeală. Din păcate, aceste simptome pot apărea atunci când nivelul tensiunii este deja extrem de ridicat și bolnavul poate fi în pericol.

Complicațiile care apar în urma unor valori foarte ridicate ale tensiunii arteriale, în lipsa unui tratament corespunzător, sunt extrem de periculoase. Acestea includ: infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral hemoragic, ischemic sau accident ischemic tranzitor, pierderea vederii, tulburări cognitive sau de memorie, demență. 

Hipertensiunea se poate depista foarte ușor, printr-un simplu control medical care include verificarea tensiunii cu ajutorul unui aparat numit tensiometru. Așadar, aveți grijă de sănătatea d-voastră și nu uitați să vă adresați la un specialist calificat, în cazul apariției oricăror simptome enumerate anterior. 

Comenteaza