Cât îi costă pe românii neasigurați spitalizarea/ Serviciile medicale de care pot beneficia
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 09:41
- Sănătate
- Ascultă știrea

Românii care nu sunt asigurați în sistemul public de asigurări de sănătate sau la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pot să beneficieze doar de o serie de pachete minimale de servicii medicale.
După perioada în care nu mai sunt urgență medicală, trebuie să plătească atât intervențiile medicale, cât și spitalizarea în unitățile de stat.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat la Antena 3 CNN că se analizează posibilitatea ca pacienții neasigurați să poată accesa servicii medicale în spitalele publice, contracost. Măsura nu ar deveni o regulă generală, ci o opțiune pentru cei care nu contribuie la sistemul public de sănătate, dar doresc tratament în sistemul de stat.
La ce pachete medicale au acces neasigurații acum:
Potrivit informațiilor postate pe site-ul CNAS, persoanele neasigurate beneficiază de următoarele pachete minimale de servicii medicale:
• Asistența medicală spitalicească
• Asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice
• Asistența medicală primară
• Servicii medicale pentru medicina dentară
• Consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat.
Pe lângă acestea, beneficiază de un pachet de servicii medicale pentru prevenirea și combaterea cancerului, potrivit legii 293/2022, precum și de pachetul de servicii medicale în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru efectuarea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și virusul HIV la gravidă, ziare.com.
Cât costă ziua de spitalizare pentru neasigurați
Prețul minim pentru o zi de spitalizare la stat este stabilit de lege, însă diferă în funcție de specializarea medicală și de la un spital la altul. Pentru bolnavii cronici, tariful mediu decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spitalelor din București este de aproximativ 240 de lei pe zi, conform datelor oficiale.
Cele mai mari costuri sunt la secțiile de recuperare pentru afecțiuni respiratorii și pediatrie cronică, iar cele mai reduse sunt la psihiatrie și la recuperare și medicină fizică și de recuperare pentru copii.
În cazul afecțiunilor acute, tariful de decontare este mai ridicat, în funcție de specializare. Pentru intervenții complexe, precum cele de chirurgia cardiovasculară, costurile pot depăși 4.000 de lei pe zi, iar în cazul spitalizării pentru boli infecțioase pot trece de 1.000 de lei pe zi.
Aceste sume reprezintă tarifele CNAS de decontare către spitale, însă ele pot fi mai mari decât valoarea aceasta de bază, în funcție de spital. Pacienții care nu sunt asigurați suportă integral aceste costuri.