Care sunt simptomele MALARIEI și cum se face profilaxia/ LISTA țărilor endemice de malarie
- Scris de Ziua de Cluj
- 06 Feb 2024, 15:21
- Sănătate
- Ascultă știrea

Malaria este o boală infecțioasă tropicală produsă de un parazit care se transmite de la om la om prin înțepătura țânțarului Anofel, gazda intermediară pentru dezvoltarea parazitului.
Două persoane cu malarie au murit, iar alte câteva sunt internate în stare gravă la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş” după ce s-au îmbolnăvit de malarie în urma unor călătorii în țări cu risc de infectare.
Malaria este produsă de un parazit, Plasmodium, care are mai multe specii și, în general, se transmite prin înțepătura țânțarului ANOFEL.
Săptămâna trecută, după ce recent au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire, Ministerul Sănătăţii a transmis un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.
Conform INSP, profilaxia (prevenirea îmbolnăvirii) constă în două măsuri distincte: în tratament medicamentos și protecția fizică împotriva înțepăturilor de țânțari.
Profilaxie medicamentoasă
Înainte de a călători trebuie să vizitați cabinetul de vaccinare internațională sau cabinetul pentru călătorii de unde veți primi recomandări și prescripția tratamentului profilactic în funcție de țara unde veți călători. Vizita la acest cabinet este bine să se facă cu cel puțin 3 săptămâni înainte de călătorie. Profilaxia cu medicamente antimalarice începe cu cel puțin o săptămână înaintea călătoriei și se încheie la o saptamina după ce persoana s-a întors din zona endemică (fie în țară fie în altă țară europeană). Medicamentele luate în scop profilactic nu vă protejează pe deplin împotriva îmbolnăvirii întrucât în ultimii ani parazitul care produce malaria a căpătat rezistență la unele medicamente.
Dacă pe timpul șederii în zona endemică de malarie apare febra însoțită de cefalee, transpirații, stare de astenie, dureri de gît, tuse, diaree, este bine să consultați serviciile medicale locale pentru a efectua analize de laborator pentru malarie.
La întoarcerea în tară se recomandă analiza de sânge la serviciul de boli infecțioase județean pentru a exclude prezența parazitului care de multe ori nu este însoțită de nici o manifestare a bolii.
Protecția fizică împotriva țânțarilor
Pe tot timpul șederii în zona endemică se recomandă purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete mai ales la lăsarea serii când țântarii devin mai activi. Părțile de corp lăsate descoperite vor fi acoperite cu o cremă specială care îndepărtează țânțarii. Pe timpul timpului de somn în pat (fie zi sau noapte), patul va fi protejat de o plasă specială pentru țânțari care va fi tratată în prealabil cu substanțe insecticide specifice.
Este obligatoriu ca înaintea călătoriilor să fie consultată lista actualizată a țărilor endemice și specificațiile acestora privind existența speciilor de plasmodium și rezistența lor la anumite antimalarice.
Ce simptome poate da malaria
Simptomele ușoare sunt caracterizate prin:
• Frison;
• Febra;
• Cefalee;
• Greata si varsaturi;
• Diaree;
• Transpiratii;
• Fatigabilitate (senzatie de oboseala).
Simptomele severe pot să includă:
• Febra inalta;
• Frison;
• Dezorientare temporo-spatiala;
• Convulsii;
• Dispnee (dificultate in respiratie);
• Prezenta sangelui in scaun; • Icter;
• Coma;
• Anemie.
În cazul malariei cu simptome severe, rezultatele clinice sau de laborator prezintă semne de disfuncție a organelor interne vitale.
Specialiștii atrag atenția că simptomele se aseamănă foarte bine cu cele ale gripei, astfel că malaria poate fi diagnosticată gresit în zonele în care boala este puțin frecventă.
Lista țărilor endemice de malarie pentru care se recomandă chimioprofilaxia:
Afganistán Africa de Sud * Arabia Saudita Armenia Azrbaigean * Benin Butan Bolivia Botswana Brasilia Burkina Faso Burundi Cambdgia Camerún Capul Verde Republica Central Africana Ciad China Columbia Comoros Congo (Brazaville) Congo, Democratic (Kinshasa_ Costa Rica Coasta de Fildes Djibuti Dominicana, Republica Ecuador Egipt Tajikistan Tanzania Thailanda Tomorul de Est Togo Turcia * Turkmenistán * |
Eritreea Etiopia Gabon Gambia Georgia * Ghana Guatemala Guiana Franceza Guineea Guineea Bissau Guineea Ecuatoriala Guyana Haiti Honduras India Indonesia Iran Iraq * Koreea de Nord * Koreea de Sud * Kyrgystan Laos Liberia Madagaskar Malawi Malaesia Mali Maroc * Mauritania Uganda Uzbekistán Vanuatu Viet Nam Yemen Zambia Zimbabwe |
Mauritius * |
Țările cu steluță * prezintă risc numai pentru P. vivax. În câteva din aceste țări malaria se întâlnește numai în câteva zone sau la anumite altitudini. Se recomandă consultarea listei țărilor și detaliile despre fiecare țară.