Când începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID în România

Când începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID în România

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că perioada minimă între doza de rapel şi a treia doză de vaccin va fi de cel puţin şase luni.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, estimează că România va începe în luna octombrie campania de vaccinare cu a treia doză de ser anti-COVID.

"Dacă Agenţia Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, aşa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă, de a administra a treia doză şi vor fi câteva reguli foarte clare. În primul rând, modalitatea de înscriere, de prezentare la centrele de vaccinare rămâne fie prin programare în platformă - la acest moment deja se lucrează la optimizarea platformei - iar a doua posibilitate este cu prezentare directă. Mai mult decât atât, trebuie să avem cel puţin şase luni de la rapel, de la cea de-a doua doză. Sau, în cazul în care vorbim de Johnson... deşi vaccinarea cu Johnson a început în luna mai, practic, mai este până se va lua în calcul vaccinarea celor care au făcut vaccin cu Johnson & Johnson. Vom intra progresiv cu categoriile: cei expuşi, personalul medical şi cei vulnerabili, progresiv şi celelalte categorii", a declarat Valeriu Gheorghiţă vineri pentru Digi 24.

Acesta a precizat că România aşteaptă recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului şi ale Centrului European de Control al Bolilor, dar a adăugat că tendinţa este aceea de a se introduce şi o a treia doză de vaccin, mai ales în contextul apariţiei variantei Delta a virusului.

"Deja vedem că tendinţa în momentul acesta este de a adopta o a treia doză, ţinând cont de faptul că după şase luni nivelul anticorpilor începe să scadă şi faptul că avem totuşi de a face cu o variantă virală diferită, varianta Delta, care este mult mai adaptată, care evoluează cu o încărcătură virală mult mai mare, se multiplică mult mai uşor, se transmite mult mai uşor şi activitatea neutralizantă a anticorpilor, fie că sunt obţinuţi prin boală sau prin vaccinare, este uşor mai redusă", a mai afirmat acesta, potrivit Agerpres.

Gheorghiţă a menţionat că a treia doză nu va fi necesară pentru persoanele vaccinate care au trecut prin boală.

"Cei care au istoric de trecere prin boală nu mai au indicaţie de a face cea de-a treia doză de vaccin, deoarece datele de imunogenitate ne arată o persistenţă mult mai bună a răspunsului imun şi a nivelului de anticorpi, inclusiv al celor neutralizanţi", a spus el.

Medicul a subliniat că pentru CNCAV prioritară rămâne vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane cu prima doză.

Comenteaza