News alert Cadou de sărbători: primele doze de vaccin anti-COVID sosesc la Cluj între Crăciun și Anul Nou

Cadou de sărbători: primele  doze de vaccin anti-COVID sosesc la Cluj  între Crăciun și Anul Nou
| Foto: profimedia.ro

În total, în România vor ajunge 10.000 de doze. Medicul Valeriu Gheorghiță spune că aceasta este doar o „tranşă simbolică”. Clujul va avea 30 de centre de imunizare, în spitale și săli de sport.

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea afirmă că, în cazul în care autorizarea de punere pe piaţă va fi eliberată pe 23 decembrie, probabil că între Crăciun şi Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România şi poate începe efectiv vaccinarea destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi. Din momentul livrării, vaccinul se poate administra la un interval de o zi - două, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

„Avem o estimare legată de compania Pfizer. Din momentul în care va primi autorizarea vorbim de o tranşă iniţială de până în 10.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproape 5.000 de persoane care pot fi vaccinate, dar aceasta este o tranşă simbolică care va fi distribuită în aceeaşi zi în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze. Practic, pentru ianuarie ar trebui să primim circa 600.000 de doze, care ajung pentru 300.000 de persoane, ulterior această cantitate creşte de la o lună la alta”.

În ceea ce priveşte pregătirea centrelor de vaccinare, medicul a afirmat că la nivelul Institutului Cantacuzino, din punctul de vedere al dotărilor şi al spaţiilor de stocare, lucrurile sunt aproape finalizate. Sunt pregătite şi camerele de stocare, iar în ţară începe distribuirea congelatoarelor de la sfârşitul acestei săptămâni şi va continua săptămâna următoare.

Lista centrelor va fi finalizată până cel târziu joi.

„Prefer mai puţine centre

Comenteaza