Avertismentul medicilor: NU luați iod profilactic. Poate produce dereglări grave ale tiroidei

Avertismentul medicilor: NU luați iod profilactic. Poate produce dereglări grave ale tiroidei

Medicii avertizează că iodura de potasiu nu trebuie utilizată profilactic pentru un eventual accident sau bombardament nuclear, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide. 

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide. Precizarea ministerului vine în contextul discuţiilor din spaţiul public despre utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear.

"În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică", transmite ministerul.

Potrivit acestuia, SC Antibiotice SA asigură producerea de iodură de potasiu, care este stocată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

"În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ", a subliniat Ministerul Sănătăţii.

Endocrinolog: "Este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida"

Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog şi doctor în ştiinţe medicale a explicat, în contextul în care foarte mulţi oameni merg la farmacie să cumpere iodură de potasiu pentru a lua preventiv în cazul unui accident sau bombardament nuclear, nu există profilaxie în acest sens şi că iodura de potasiu este indicată doar în cazul în care are loc cu adevărat un asemenea eveniment tragic.

"Este foarte, foarte…Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida. 

Odată ce tiroida va fi blocată în a capta iod din atmosferă, cel radioactiv în cazul unui nedorit, unui puţin probabil accident nuclear, după ce este blocată, ea se va debloca în timp, pentru că este un mecanism doar temporar şi va produce din iodul pe care l-am înghiţit hormoni foarte mulţi, şi în funcţie de vulnerabilitatea individuală şi de prezenţa anticorpilor anti tiroidieni la unii pacienţi, şi sunt destui pacienţi cu această boală, vom avea la uşă pacienţi cu hipotiroidism foarte sever sau, cel mai grav scenariu, pacienţi cu hipertiroidism foarte sever. 

Profilaxie nu există, există numai în cazul extrem de puţin probabil în care se va întâmpla un accident nuclear", a explicat pentru News.ro medicul Corina Neamțu. 

Comenteaza