Au părinții de ce să se teamă? Cât de expuși sunt copiii din grădinițe la COVID

Au părinții de ce să se teamă? Cât de expuși sunt copiii din grădinițe la COVID
| Foto: Edupedu.ro

Specialiștii francezi au făcut un studiu privind riscul ca grădinițele să devină focare de contagiere virală pentru preșcolari.

Studiul a fost realizat de medici francezi în trei orașe din Franța – Paris, Rouen şi Annecy - pentru a ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă cum şi în ce măsură copiii din grădiniţe transmit virusul. În acest scop, s-au analizat trei grupe: una cuprinzând 327 de copii între 5 luni şi 4 ani, una formată din 190 de angajaţi din grădiniţe și una comparativă de 164 de lucrători din spitale, fără niciun contact cu copiii.

Potrivit libertatea.ro, pe durata celor opt săptămâni ale studiului, au fost prelevate probe de sânge şi s-au realizat teste PCR tuturor participanţilor. Rezultatele au fost următoarele: 3,7% pozitive în rândul copiilor și 6,8% în rândul angajaţilor grădinițelor. Autorii studiului precizează că aceste date nu s-au diferenţiat semnificativ în raport cu procentul de 5% înregistrat în rândul angajaţilor din spitale. În acest context, una dintre autoarele studiului, Camille Aupiais, a pledat pentru menţinerea deschisă a grădiniţelor, motivând că închiderea centrelor şcolare din restul ţărilor europene „nu pare să afecteze” prea mult evoluţia pandemiei de COVID-19.

Aupiais a explicat că studiul a reprezentat o noutate, deoarece copiii nu obişnuiesc să se îmbolnăvească de COVID-19, iar dacă totuşi se infectează, sunt „asimptomatici sau fac forme uşoare”. Totuşi, autorii admit că studiul poate să aibă o hibă: la momentul realizării sale nu erau cunoscute noile tulpini ale virusului care circulă în prezent, precum cea britanică, braziliană şi sud-africană, şi nu se ştia dacă cei mici sunt sau nu „mai susceptibili” la aceste mutaţii.

 

Etichete
Comenteaza