Au ajuns la vorba lui Boc! Ministerul Sănătății vrea să schimbe criteriile pentru intrarea localităților în carantină

Au ajuns la vorba lui Boc! Ministerul Sănătății vrea să schimbe criteriile pentru intrarea localităților în carantină

Experții și-au dat seamna că incidența cazurilor de coronavirus e foarte dependentă de testare și că acolo unde se testează puțin, incidența e mică, dar acest lucru nu prezintă de fapt situația reală. 

Ministerul Sănătății cheamă, luni, DSP și INSP la consultări. Intenția e ca aglomerarea spitalelor să conteze mai mult, iar rata de pozitivare să fie luată în calcul, a spus Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, la Digi24.

"Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total", a spus Moldovan.

"De asemenea, mi-aș dori să introducem și un indicator care să ne arate gradul de testare, pentru că noi știm că ne-ar trebui cam 500 teste la 100.00 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistică a ceea ce se întâmplă în populație. Or, sunt județe unde nu avem acest număr de teste", a adăugat ea.

Primarul Clujului, Emil Boc, a cerut în urmă cu o lună ca CNSU să ia în considerare în calculul incidențelor și gradul de testare, atrăgând atenția că măsurile restrictive din localități ca Cluj-Napoca - unde se fac şi 2.000 de teste zilnic, faţă de alte localităţi, unde se înregistrează câteva zeci sau sute, dar regulile de impunere a restricţiilor sunt unitare - sufocă economia.

"Aici e un paradox al Clujului, care ne afectează şi ne doare în fiecare zi. Pur şi simplu, corectitudinea de la nivel naţional omoară economia Clujului. Am ajuns cu cuţitul la os! Sunt atâtea domenii ale economiei locale puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidenţă cu numărul de teste.

De asemenea, dăm o lovitură cruntă copiilor din a VIII-a şi a XII-a, din ani terminali, care nu pot să meargă la şcoală, iar viitorul lor este în joc. Acum am ajuns victimele propriului succes. Aici sunt oameni mai bine înstăriți financiar, care își fac teste individual, ceea ce e corect.

Dar să aplici uniform, mecanic, rigid măsurile, să nu compari numărul de testări cu alte județe este nedrept. Le-am spus ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, și domnului Raed Arafat, și în public, și în privat. Clujul și Timișoara sunt puse pe butuci. Noi testăm cât testează Bucureştiul. Nu e normal, când ai atât de multe teste, să aplici acelaşi şablon", a spus Emil Boc, luna trecută, la un radio local. 

Comenteaza