AstraZeneca îşi apără vaccinul: Nu există nicio dovadă că acesta ar provoca tromboză sau embolie pulmonară

AstraZeneca îşi apără vaccinul: Nu există nicio dovadă că acesta ar provoca tromboză sau embolie pulmonară
| Foto: dw.com

Producătorii AstraZeneca susţin că vaccinul lor este foarte sigur şi că nu există nicio dovadă că ar avea efecte adverse grave. 

În acelaşi timp, firma anglo-suedeză dă o veste proastă Uniunii Europene: cantitatea de doze pe care o va livra va fi mai mică decât promisiunea făcută. Instituţiile europene nu sunt convinse, însă, că se depun toate eforturile pentru respectarea obligaţiilor. 

Până la sfârşitul lunii, AstraZeneca va livra Uniunii Europene 30 de milioane de doze de vaccin, cu 10 milioane mai puţine decât promitea luna trecută.

Contractul iniţial prevedea 90 de milioane de doze, dar la acest obiectiv s-a renunţat mai demult. Iar în semestrul al doilea, AstraZeneca speră să livreze 70 de milioane de doze, dar nu e sigură că va putea să o facă.

De vină pentru întârziere ar fi o fabrică din Olanda unde ar urma să fie produse vaccinurile, dar care nu este încă autorizată de Agenţia Europeană a Medicamentelor.

În acelaşi timp, Statele Unite au anunţat că nu vor permite exportul în Europa al dozelor produse de AstraZeneca pe teritoriul american. Inocularea acestui vaccin este oricum suspendată în mai multe ţări europene.

Printre ele se numără Norvegia, unde trei persoane au ajuns în spital, cu cheaguri de sânge şi hemoragii cerebrale, după imunizarea cu Astra Zeneca.

Cazuri asemănătoare şi chiar decese fuseseră deja raportate în Italia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă, însă, că serul poate fi folosit în deplină siguranţă, potrivit observatornews.ro.

 
Margaret Harris, purtătorul de cuvânt al OMS: "AstraZeneca este un vaccin excelent, aşa cum sunt şi celelalte vaccine care sunt folosite. Nu există, până acum, decese pentru care să se fi dovedit că au fost provocate de vaccinare".


 

Comenteaza