Aroganță, fițe sau necesitate? Cât a ajuns să coste să naști la privat în Cluj

Aroganță, fițe sau necesitate? Cât a ajuns să coste să naști la privat în Cluj

Sectorul medical privat s-a dezvoltat mult, în Cluj-Napoca, în ultimii ani, ceea ce este un lucru pozitiv, însă, în unele cazuri, tarifele practicate pentru serviciile medicale au ajuns să fie un adevărat lux, depășind cu mult condiția românului de rând.

ONG-istul Cristina Grigore, unul dintre dintre fondatorii și coordonatorii Peditel, se arată revoltată de prețul practicat într-o clinică privată din Cluj-Napoca, unde tariful pentru o naștere naturală a ajuns la 2.500 de euro:

"Cred că la Cluj, prețul nașterii naturale de 2.500 EURO într-o clinică privată este o eroare", a scris Cristina Grigore, pe pagina sa de Facebook. 

"Nu e vorba de a judeca vreo alegere, ci de suma extrem de mare percepută de prestatorii medicali, raportat la gradul de satisfacție al clientului și nerespectarea legislației privind raportarea nosocomialelor. Nu știu dacă " autoritățile "tolerează încălcarea legii sau chiar nu știu", a explicat clujeanca.

Remarca Cristinei Grigore a stârnit reacții printre internauți. Unele pozitive, altele negative:

"2500 euro? Ăștia de plătesc s-au tâmpit? Doar pt a avea mâncare mai bună? Păi vine cateringul mai ieftin la stat alea 2-3 zile de internare....".

"Am născut la stat și toți s-au comportat exemplar, fără să dau 1 leu. Se poate, România noi o schimbăm!", a afirmat cineva.

"Eu am preferat să nasc la stat și de acei bani să îmi fac un concediu în Turcia la all inclusiv :)))))", a spus o altă mămică. 

"Eu mă gândesc la faptul că plătim CAS și putem beneficia de servicii de sănătate și la stat. Sincer eu am fost mulțumită de servicii, de personalul medical și s-au comportat foarte frumos. Am avut copilul mereu lângă mine, medicul a fost trup și suflet lângă mine, moașa mă ajută pe partea de respirație, anestezistul a stat lângă mine și mi-a zis dacă am nevoie să mai cer, dar nu a fost cazul. M-au ajutat mult pe partea de alăptare, mâncarea bună, curățenie. P.S. Nu a fost comentariu de hate, însă sumele mi se par exagerate pentru 3-4 zile de spitalizare"

sau

"Soția mea a născut la privat, a fost una dintre cei mai bine cheltuiți bani și am fost foarte impăcați cu alegerea", a spus un tătic.

O mămică a explicat punctual de ce a decis să nască la o clinică privată:

 "Vă spun de ce am ales eu o clinica privată:

- pentru ca medicul ginecolog să poată fi prezent la naștere și să nu aibă în același timp urgențe, alte cazuri etc

- pentru ca medicul anestezist să poată să stea pe tot parcusul nașterii și să supravegheze anestezia

-pentru ca neonatologul să fie prezent în sala de nașteri în caz de probleme

- pentru ca nou născutul să poată sta permanent cu mama

-pentru accesul familiei lângă gravidă îin timpul travaliului

-pentru consilier de lactație, nutriționist

-pentru confortul condițiilor din salon

- pentru supravegherea post partum a gravidei și a copilului

Nu pentru ca ne-am fi asteptat la un comportament inadecvat al personalului medical într-un spital de stat, ci pentru că logistica și numărul de medici și asistente nu permit cele de mai sus".

Confort, servicii medicale de 2.500 de euro - nu este o sumă de neglijat nici în țări mai bogate, cu atât mai mult într-o țară în care salariul minim net pe economie este sub 1.900 lei, adică aproximativ 385 de euro. Da, în aceste condiții, o naștere la acest tarif nu pare prea “naturală”... 

"Sora mea e medic la o maternitate de stat din Franta. Este șocată de prețurile practicate în această "industrie" medicală din Romania. Mi-a spus că niciun francez nu ar plăti pentru servicii medicale de "mai bună calitate". Eu am plătit pt cele 2 nașteri în România de frică de șederea într-o maternitate infectă din Cluj", a mai spus cineva.

Într-adevăr, felul în care se întâmplă să fie tratate și/sau condițiile pe care le găsesc viitoarele mămici în unele maternități de stat sunt printre motivele care le îndemnă să facă acest efort financiar, dar...

"ne interesează strict persoana noastră, nu? Un deget nu am mișca să schimbăm situația din spitalele de stat. Fără să se gândească că poate la a doua naștere nu-și va putea permite privatul și o să fie asimilată vacilor numite de dvs.", i-a replicat Alina Comănescu, navigator pacienți și fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate, unei persoane care a afirmat că femeile care aleg să nască în clinicile private "cumpară o siguranță și liniștea sufletească, că va fi tratată, mamica și copilul, ca și niste persoane umane, nu tratate ca și vacile ce merg să fete".

Comenteaza