Arafat: Primele măsuri de relaxare, după ce 30% din populaţie va fi vaccinată/ Ridicarea restricțiilor s-ar putea face zonal

Arafat: Primele măsuri de relaxare, după ce 30% din populaţie va fi vaccinată/ Ridicarea restricțiilor s-ar putea face zonal
| Foto: Getty Images

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că revenirea la normalitate şi măsurile de relaxare vor putea fi luate treptat, în etape, în funcţie de rata vaccinării şi numărul persoanelor imunizate împotriva COVID-19.

Astfel, măsuri de relaxare precum deschiderea a cinematografelor, teatrelor sau a sălilor de spectacole, ar putea fi luate după ce se va ajunge la un procent de 30% din populaţia României vaccinată anti-COVID, spune secretarul de stat Raed Arafat.

„Fără discuţie, dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, deja unele măsuri vor fi luate. Aţi văzut că şi în Israel, la 30% populaţie vaccinată, a fost un impact foarte serios pe numărul cazurilor. Când ajungem la cifra de 60% din populaţie vaccinată, şi sperăm să ajungem la acest procent, atunci se pot lua măsuri suplimentare”, a declarat Raed Arafat, vineri, într-o intervenţie la Digi 24.

„Dacă mergem mai departe şi bine cu vaccinarea - deja sunt peste 5 milioane de doze administrate în ţară - dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi până la 1 iunie, e clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate”, a spus Arafat.

Astfel, cu cât creşte procentul şi numărul celor vaccinaţi, cu atât pot fi luate mai multe măsuri de relaxare şi de revenire la normalitate, a spus Arafat, care nu a exclus ca ridicarea restricțiilor să fie făcută zonal, în funcţie de rata de vaccinare.

„Nu pot exclude acest lucru. E posibil să se ajungă la astfel de abordare. E o variantă la care toată lumea se gândeşte. Aşa cum restricţiile sunt zonale, inclusiv unele măsuri de relaxare pot fi zonale, de ce nu? Trebuie însă discutat şi luată o decizie finală”, a spus Arafat.

În acest moment, 20,3% din populaţia României este vaccinată cu cel puţin o doză, conform datelor CNCAV. De asemenea, până joi seara, la Cluj au fost vaccinate 261.389 de persoane, ceea ce ar reprezenta aproximativ 35% din populația rezidentă a județului, conform unor date din 2019, iar municipiul Cluj-Napoca a atins cea mai mare rată de vaccinare din țară, de 40%.

Comenteaza