Arafat conturează investiţiile în sistemul de urgenţă în Cluj

Arafat conturează investiţiile în sistemul de urgenţă în Cluj
Elicopterul SMURD va ajunge la Cluj până în noiembrie. Ministerul Sănătăţii sprijină şi crearea Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj, dă asigurări secretarul de stat Raed Arafat.

Aflat într-o vizită de lucru în Cluj-Napoca, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a reiterat că judeţul va beneficia în acest an de un elicopter SMURD. El a precizat că până în luna noiembrie vor fi achiziţionate încă două elicoptere SMURD, unul dintre ele va deservi regiunea de Nord-Vest, va fi controlat de la Cluj dar amplasarea lui va fi discutată ulterior.

"Vor fi achiziţionate două elicoptere. Acestea vor veni până în luna noiembrie - decembrie. Centrul de comandă pentru elicopterul SMURD din regiunea de Nord-Vest va fi amplasat la Cluj, dar vom vedea unde va fi localizat elicopterul pentru a deservi cât mai bine populaţia din regiunea amintită", a declarat Raed Arafat la Cluj.

Secretarul de stat a explicat, în luna mai, că cetăţenii din Cluj trebuie să înţeleagă că există o strategie naţională în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de urgenţă SMURD. El a arătat că potrivit strategiei pe care o aplică Ministerul Sănătăţii din 2007, urmează ca fiecare regiune din România să aibă un elicopter SMURD: dacă elicopterul SMURD va fi coordonat de la Cluj, nu înseamnă că o să deservească doar acest judeţ, ci şi Baia Mare, Satu Mare şi Sălaj.
"Clujul trebuie să înţeleagă că elicopterul nu trebuie plantat la Cluj pentru a fi capabil să deservească întreaga regiunea. Am gândit logic, iar punctul în care ar trebui acesta amplasat este într-o localitate din judeţul Sălaj pentru a putea lucra complementar faţă de cel din Târgu Mureş", a explicat atunci Arafat, aflat la o conferinţă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comu-nicării.
Raed Arafat a explicat că Spitalul Regional de Urgenţă este o prioritate, dar că nu se ştie nici când nici cu ce finanţare va fi construit. "Spitalul regional de urgenţă este chiar o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii, alături de spitalul regional de urgenţă din Iaşi, dar nu ştim clar cu ce fonduri şi când va putea fi construit", a spus Arafat.

Amenajarea Spitalului regional de urgenţă din Cluj trenează de mai mulţi ani. După ce s-au vehiculat locaţii ca Apahida sau Câmpeneşti, proiectul a fost direcţionat spre Floreşti. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au anunţat în toamna anului trecut că au fost notificaţi de Ministerul Apărării că depozitul de muniţie a fost mutat de pe amplasamentul din Floreşti, astfel că după ce preluase 6 hectare de teren avea posibilitatea să preia şi cele 8 hectare care erau blocate de depozitul armatei. Reprezentanţii Opoziţiei din Consiliul Judeţean au contestat recent întârzierea demersurilor în vederea concretizării proiectului.

 

 

Etichete
Comenteaza