Apa infestată din piscine poate duce la orbire

Apa infestată din piscine poate duce la orbire
Apa netratată corespunzător din piscine şi ştranduri poate duce la probleme dermatologice şi oftalmologice. Medicii clujeni avertizează că, netratată, conjunctivita de piscină duce la perforarea globului ocular. Toate cele 9 piscine publice din Cluj-Napoca au primit autorizaţie de funcţionare din partea DSP.

O ieşire la piscină vă poate costa sănătatea, avertizează medicii clujeni. Din cauza temperaturii, precum şi a tratării incorecte a apei din piscine şi ştranduri, viruşii şi bacteriile ar putea să vă pună în pericol sănătatea. Cele mai grave sunt infecţiile oftalmologice.

"Apa din piscine care nu e corect tratată, corelată cu lipsa măsurilor de prevenţie pot duce la apariţia conjunctivitei de piscină. Boala, provocată de un microb, se manifestă printr-o roşeaţă a ochiului, secreţii apoase sau purulente. Dacă nu e tratată şi prinde şi celelalte straturi, poate ajunge să perforeze ochiul", a explicat medicul oftalmolog Dorin Căciulă.

Şi medicii dermatologi avertizează că o ieşire la piscină ne poate prinde pe picior greşit. Apa incorect tratată din preajma bazinelor poate provoca micoze ale picioarelor.

"Problemele dermatologice nu sunt atât de grave pe cât sunt cele oftalmologice. Singura boală reală e micoza piciorului, de aceea, recomandarea e să purtăm şlapii personali când mergem la piscină, pentru că în mediul umed sporesc microbii", a spus medicul dermatologul Alexandru Tătaru.

Specialiştii spun că trebuie să fim atenţi şi la cremele de protecţie. "Razele ultraviolete pătrund până la 50 de centimetri sub apă, aşa că e nevoie de o protecţie foarte bună. După o baie de 30 de minute trebuie aplicată crema de protecţie solară", a spus medicul dermatolog.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj susţin că nu există un focar epidemiologic în judeţ. "În Cluj nu există o creştere alarmantă a cazurilor de conjunctivită care să ridice probleme epidemiologice", a explicat directorul DSP Cluj, Dorina Duma.

Conform celor mai recente date ale DSP Cluj, în judeţ au fost depistate, în acest an, 240 de cazuri de conjunctivită.

În municipiul Cluj Napoca există 9 piscine cu activitate permanentă. Toate piscinele au primit autorizaţie de funcţionare. Potrivit DSP Cluj, în municipiul Cluj-Napoca în acest sezon populaţa va beneficia de seviciile oferite de 3 ştranduri, iar în judeţ, de un Aqua Park în Floreşti şi de încă un ştrand municipal la Gherla. "Toate obiectivele mai sus menţionate sunt autorizate sanitar şi au fost evaluate în vederea acordării vizei anuale, iar calitatea apei de îmbăiere este monitorizată de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj", a explicat directorul adjunct al DSP Cluj, Mihai Moisescu.

 

 

Comenteaza