ALERTĂ! Risc de epidemii cauzate de țânțarii Aedes. Înțepăturile pot răspândi boli mortale și nu există vaccin

ALERTĂ! Risc de epidemii cauzate de țânțarii Aedes. Înțepăturile pot răspândi boli mortale și nu există vaccin

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra riscurilor pe care le-ar putea aduce ţânţarii din specia Aedes – purtători mai multor boli, printre care febra Dengue, Zika sau febra Chikunguna.

OMS avertizează asupra riscului unor epidemii cauzate de țânțarii Aedes și în Europa. 

Acești țânțari se răspândesc mult mai rapid pe fondul schimbărilor climatice, experții avertizând asiupra riscului unor focare la nivel mondial.

Speciliștii de la Agenția de sănătate a Națiunilor Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri de dengue și chikungunya și au avertizat că ar puteaurma și noi epidemii de zika; toate trei sunt cauzate de arbovirusurile purtate de țânțarii Aedes aegypti, care s-au răspândit noi teritorii pe măsură ce planeta se încălzește, scrie rohealthreview.ro.

Pentru niciuna dintre cele trei boli virale transmise de ţânţari menţionate nu există, în prezent, vreun vaccin.

Țânțarii menționați  au o prezenţă tot mai frecventă în sudul Europei şi în Conul sudic al Americii de Sud.

„Schimbările climatice au jucat un rol cheie în facilitarea răspândirii țânțarilor vector”, a avertizat dr. Raman Velayudhan, responsabil OMS în domeniul bolilor tropicale.

Alături de colega sa Diana Rojas Alvarez, responsabil tehnic al OMS pentru chikungunya și zika, au subliniat necesitatea unor acțiuni urgente pentru a limita răspândirea țânțarilor Aedes, pe fondul temerilor de focare mai mari în zone noi.

Creşterea numărului cazurilor de febră Dengue şi febră Chikunguna, observate în ultimele luni ale anului trecut şi în primele luni ale anului în curs în unele ţări sud-americane, ar putea fi un avertisment și pentru ţările din sudul Europei precum Spania, Franţa, Italia, Grecia sau Croaţia în contextul în care temperaturile ridicate care se înregistrează în ţările europene în lunile de primăvară şi vară favorizează înmulţirea ţânţarilor pe continent.

Conform OMS, spre deosebire de ţânţarii care transmit malaria, periculoşi noaptea, Aedes înţeapă doar ziua.

Responsabilul OMS a cerut țărilor să intensifice controlul țânțarilor și „să fie în alertă” pentru a detecta când bolile se răspândesc.

Comenteaza