Alertă în Japonia! O infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește în ritm record

Alertă în Japonia! O infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește în ritm record

Oficialii japonezi din domeniul sănătății încearcă să identifice cauza creșterii numărului de cazuri cu sindrom de șoc toxic streptococic, care are o rată a mortalității ridicată.

Este vorba despre o infecție bacteriană rară cu streptococ, care se răspândește cu o rată record. Numărul de cazuri din 2024 este de așteptat să depășească cifrele record de anul trecut, în timp ce îngrijorarea crește că cea mai dură și potențial letală formă de boală streptococică de grup A – sindromul șocului toxic streptococic (STSS) – va continua să se răspândească, după prezența unor boli puternice, tulpini virulente și infecțioase au fost confirmate în Japonia, informează The Guardian. Infecțiile streptococice, precum Covid-19, se răspândesc prin stropi de salivă și contact fizic. Bacteria poate infecta pacienții și prin intermediul rănilor de pe mâini și picioare.

Reprezentanții Institutului Național de Boli Infecțioase din Japonia (NIID) declară că „există încă mulți factori necunoscuți cu privire la mecanismele din spatele formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”.

Dacă, conform cifrelor provizorii publicate de NIID, anul trecut au fost raportate 941 de cazuri de STSS, doar în primele două luni ale acestui an, au fost înregistrate deja 378 de cazuri, infecțiile fiind identificate în toate cele 47 de prefecturi din Japonia, cu două excepții.

În timp ce persoanele în vârstă sunt considerate cu un risc mai mare, tulpina de grup A duce la mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie 2023, aproximativ o treime au murit, a relatat publicația Asahi Shimbun.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscută mai frecvent sub numele de streptococ A, bacteria poate provoca dureri de gât, în principal la copii, iar multe sunt infectate fără să știe și nu se îmbolnăvesc.

Dar bacteriile extrem de contagioase care provoacă infecția pot, în unele cazuri, provoca boli grave, complicații și deces, în special la adulții peste 30 de ani. Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar în cazuri rare, simptomele se pot agrava incluzând faringite streptococi, amigdalita, pneumonie și meningită. Cazurile cele mai grave pot duce la insuficiență de organ și necroză.

Unii experți consideră că creșterea rapidă a cazurilor de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus.

În mai 2023, guvernul a retrogradat statutul Covid-19 de la clasa a doua – care include tuberculoza și SRAS – la clasa a cincea, plasându-l la egalitate legală cu gripa sezonieră. Ca urmare a acestei modificări, autoritățile locale nu au mai putut să ordone persoanelor infectate să stea departe de muncă sau să recomande spitalizarea.

De asemenea, această decizie i-a determinat pe oameni să coboare garda, într-o țară în care purtarea pe scară largă a măștilor, igienizarea mâinilor și evitarea celor „trei C” au fost creditate cu menținerea deceselor cauzate de Covid-19 la un nivel relativ scăzut. În Japonia au fost înregistrate aproximativ 73.000 de decese cauzate de Covid-19, comparativ cu peste 220.000 în Marea Britanie, care are o populație cu puțin peste jumătate din cea a Japoniei.

Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea Medicală pentru Femei din Tokyo, spune că este „foarte îngrijorat” de creșterea dramatică din acest an a numărului de pacienți cu infecții invazive severe cu streptococ.

El crede că reclasificarea Covid-19 a fost cel mai important factor din spatele creșterii infecțiilor cu streptococ pyogenes. Acest lucru, a adăugat el, a determinat mai mulți oameni să abandoneze măsurile de bază pentru prevenirea infecțiilor, cum ar fi dezinfecția obișnuită a mâinilor.

„După părerea mea, peste 50% din japonezi au fost infectați cu Sars-CoV-2 [virusul care provoacă Covid-19]”, a spus Kikuchi pentru The Guardian.

 „Starea imunologică a oamenilor după recuperarea de la Covid-19 le-ar putea modifica susceptibilitatea la unele microorganisme. Trebuie să clarificăm ciclul de infecție al bolilor piogene streptococice invazive severe și să le punem sub control imediat.”

Infecțiile cu streptococ A sunt tratate cu antibiotice, dar pacienții cu boala streptococică invazivă de grup A mai severă este probabil să aibă nevoie de o combinație de antibiotice și alte medicamente, împreună cu asistență medicală intensivă.

Ministerul Sănătății din Japonia recomandă ca oamenii să ia aceleași măsuri de precauție de bază în materie de igienă împotriva streptococului A care au devenit parte din viața de zi cu zi în timpul pandemiei de coronavirus.

Comenteaza