Adrian Marinescu: Anticorpii celor trecuţi prin boală vs. anticorpii obţinuţi prin vaccinare

Adrian Marinescu: Anticorpii celor trecuţi prin boală vs. anticorpii obţinuţi prin vaccinare
| Foto: Libertatea

Medicul Adrian Marinescu a oferit, miercuri, informaţii cu privire la anticorpii persoanelor care au trecut prin boala COVID-19 comparându-i cu cei care i-au obţinut prin vaccinare. 

Cei care deja au trecut prin boală se pare ar avea un număr mai mic de anticorpi, decât cei care s-au vaccinat. Adică, imunitatea celor care se infectează este mai slabă decât a celor care se vaccinează, a declarat Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu a adus explicaţii după ce Alexandru Arşinel s-a infectat cu COVID-19 şi nu a făcut o formă gravă a bolii, deşi fusese deja  vaccinat cu ambele doze Pfizer acum două luni. Medicul infecţionist de la Institutul „Matei Balş” a spus în funcţie de ce este influențată dezvoltarea anticorpilor. Un prim criteriu ar fi vârsta persoanelor care au decis să se vaccineze anti-COVID-19.

Doctorul a explicat legătura între dezvoltarea anticorpilor şi vârsta persoanelor care decid să se vaccineze. El a subliniat că imunitatea devine dublă, o dată prin trecerea prin boală dar şi prin imunitatea celulelor care au memorie şi pot recunoaște mai repede virusul.

„În momentul în care este o vârstă avansată probabilitatea să nu dezvolte anticorpi este mai mare. În afară de imunitatea prin anticorpii atunci când mă vaccinez contează și imunitatea prin celule. Altfel spus, și dacă nu am un titru de anticorpi corespunzător este foarte posibil atunci când voi veni în contact cu virusul să am acele celule cu memorie care vor știi să recunoască și, practic pot avea un avantaj faţă de cel care nu s-a vaccinat. Este un element important și pe care l-aș lua în calcul. Acest lucru este valabil și la trecerea prin boală, imunitatea este dublă.

Este probabilitatea mai mică să mă infectezi dacă mă vaccinez, dar nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Ceea ce mă interesează e să nu fac boala, să nu fac cu o formă severă și dacă sunt persoane vulnerabile să nu pun viața în pericol”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

Comenteaza