Acoperirea vaccinală medie la medici, în jur de 70%. Procent mai mic la asistenţi, infirmiere și brancardieri

Acoperirea vaccinală medie la medici, în jur de 70%. Procent mai mic la asistenţi, infirmiere și brancardieri

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat vineri că acoperirea vaccinală medie în cazul medicilor este de aproximativ 70%.

"Rata vaccinării este variabilă în funcţie de judeţ. Sunt judeţe care stau foarte bine cu acoperirea vaccinală a medicilor, ajungând la peste 80%, sunt judeţe care stau mai puţin bine. În medie, medicii sunt vaccinaţi în proporţie de 70%, acoperirea vaccinală fiind mai mică în rândul asistenţilor şi al celorlalte cadre - infirmieri, brancardieri", a declarat Mihăilă la Digi 24.

Ministrul a menţionat că se lucrează la un proiect de lege care prevede testarea periodică a cadrelor medicale nevaccinate, astfel încât pacienţii să fie protejaţi în cazul în care vin în contact cu acestea.

Tot vineri Mihăilă a declarat că se discută ca testarea să se facă pe cheltuiala persoanei testate.

„Acum ne îndreptăm spre acea posibilitate în care testarea să fie efectuată în unitatea sanitară, iar costurile testelor să fie suportat din fondul de sporuri al personalului medical care nu este vaccinat. Aceasta este ipoteza cu care lucrăm acum, este în lucru la nivelul MS propunerea de proiect legislativ, dar este evident că pentru a avea varianta finală, ea va trebui validată de Ministerul Muncii, Ministerul Justiției și de celelalte ministere implicate în procesul de avizare”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

Comenteaza