5 ore de aşteptare la UPU Copii pe Moților. Tișe: "Îmi cer scuze mămicilor. Într-adevăr, există o problemă, am cerut urgent măsuri"

5 ore de aşteptare la UPU Copii pe Moților. Tișe: "Îmi cer scuze mămicilor. Într-adevăr, există o problemă, am cerut urgent măsuri"

Președintele Consiliului  Județean Cluj, în subordinea căruia se află Spitalul de Copii, și-a cerut scuze clujenilor după ce o mămică a susținut că a așteptat câteva ore pentru a intra la un consult cu copilul care avea febră.

Prezent la o emisiune radio, Alin Tișe a început prin a-și cere scuze mămicilor nevoite să stea cu orele cu copiii pentru un consult la UPU Pediatrie, pe Moților.

„O mare parte din sesizările pe care le-am văzut și eu sunt corecte și ele se adeveresc și de aceea aș începe prin a-mi cere scuze clujenilor, mămicilor, pentru acest incident pe care l-am avut la Spitalul de Copii și vă asigur că am cerut urgent măsuri. Nu vreau să găsesc vinovații și să-i indic cu nume și prenume, dar pot să vă spun că într-adevăr există o problemă la Spitalul de Copii când numărul de pacienți crește în perioadele aglomerate. Noi grăbim construirea unui nou spital de copii, este prioritatea noastră și tot vorbim de nevoia unui nou spital de copii. Iată că se confirmă și de data asta. Dar, în esență, într-adevăr, reclamația se confirmă și am cerut directorului să ia măsuri urgente”, a spus Alin Tișe, marți, la Napoca Live.

Președintele CJ Cluj a spus că, totuși, această aglomerare se creează doar în „anumite momente” și a precizat că și fost până la spital să vadă ce se întâmplă.

„Această aglomerare pe care o avem în anumite momente... de exemplu, ieri am fost la UPU, eram curios ce se întâmplă la Urgența de la Spitalul de Copii, undeva la ora 14-15, poate chiar după, nu era aproape nimeni la Urgență - majoritatea timpului nu e această aglomerație pe care o avem în anumite momente. Dar există câteva - weekend-urile când medicii de familie nu lucrează și părinții nu au unde duce copilul și atunci își iau copiii și merg la urgențe unde știe că este deschis, apoi minivacanțele, sărbătorile legale când aproape totul este închis și Urgența este deschisă. Deci, avem câteva perioade de aglomerare când numărul de pacienți crește, pentru că majoritatea spitalelor din Cluj tratează pacienții și din alte județe și, m-am uitat pe o statistică, din primele 10 spitale din Cluj, 8 au numărul de pacienți mai mare din afara județului Cluj”, a explicat Tișe.

Alin Tișe a spus și care sunt măsurile solicitate pentru evitarea aglomerării, adăugând că nu pot fi suplimentate nici spațiile, nici personalul în Urgențe, în astfel de momente.

„Această creștere de pacienți din anumite momente ne-a pus într-o reală încurcătură pentru că într-adevăr spațiile de așteptare au fost insuficiente, iar numărul de personal nu îl putem suplimenta, e același număr de personal atât de sărbătorile legale, cât și în rest.

Am solicitat managerului și am decis să crească spațiul de așteptare prin repunerea în funcțiune a unor spații suplimentare, precum și a containerelor medicale pe care le avem în curtea spitalului și au fost folosite în pandemie. Ele vor fi folosite pentru a face o triere - pacientul va fi triat când va ajunge la spital și se va stabili foarte clar dacă afecțiunea lui este de urgență 0, 1 sau 2 și în funcție de cât e de grav se va intra la tratament. Aceste containere se vor da în funcțiune rapid.

De asemenea, se va face un triaj prealabil urgent făcut de medici așa încât nu în toate situațiile să aștepti atât de multe ore, să poți să primești tratamentul în acest container medical și să poți să pleci să-l iei”, a declarat Tișe.

Președintele CJ Cluj consideră că ideal ar fi ca pacienții care nu sunt urgențe să fie îndrumați de medicii de familie pentru a nu mai ajunge la UPU dacă nu este cazul.

„Mare parte din cei care ajung la Urgență nu sunt de nevoia urgențelor, dar pentru că nu există alt mod de a-l trata - nu au unde merge cu copilul - multe dintre cazuri s-ar putea trata de medicii de familie, dacă medicii de familie ar reacționa corespunzător chiar și de sărbători și în weekend-uri, să vadă pacientul, să dea un tratament - și doar urgențele să ajungă la sistemul de urgență. Aceasta este cauza. Numărul de personal nu se poate suplimenta de pe o zi pe alta, majoritatea spitalelor sunt pe maxim, asta se stabilește în funcție de populație. Practic, aici managerul trebuie să aibă experiența, dacă nu, va veni alt manager. Încercăm cu personalul pe care-l avem să implementăm aceste măsuri, pentru că ne așteaptă sărbătorile, Crăciunul. Dacă numărul crește foarte mult, realmente, sistemul nu poate face față”, a adăugat Tișe.

„Noi înțelegem și facem un efort în direcția asta la Spitalul de Copii care, așa cum spuneam, are o anvergură reginală. Medicii fac față și ei la limitele pe care le au. Și spațiile de cazare pentru copii și părinții care-i însoțesc sunt limitate. Noi vom face un spital de 500 de paturi - poate că nici acela nu va fi suficient, dar până atunci, managerul sper că va implementa măsurile discutate. Să știți că oamenii de acolo au toată dorința de a face bine, medicii stau toate orele acolo, niciun medic nu fuge, să-și lase pacienții acolo, dar pur și simplu în unele momente, perioade, apar aglomerări”, a încheiat Tișe.

Precizările președintelui Consiliului județean Cluj vin după ce o mămică a atras atenția că a stat peste 3 ore în sala de așteptare de la UPU cu copilul cu febră până să ajungă să-l consulte cineva.

„Mi se pare imposibil sa stai 3-4-5 ore sa astepti,cu copilul cu febra 39-40 si inca sa nu intri. Oare domnilor Alin Tișe sau Emil Boc nu se poate face ceva in privinta asta? Nu putem schimba ceva in acest sistem ca lucrurile sa mearga mai bine? Eu sunt cu 2 copii cu febra mare, asteptand de cel putin 3 ore si cred ca mai avem de asteptat fiind inca nepreluati copii, care erau aici inainte sa ajungem noi.
 
Nu poti sa tii intr-o camera de cativa metri patrati copii cu gripa, Covid, varicelă,raceli etc…risti ca in cateva zile copiii sa se intoarca din nou in #UPU cu maladiile contactate de acolo”, a scris clujeanca pe rețelele de socializare.

 

 

Comenteaza